Hlavní obsah

Prezident jmenoval novou slovenskou vládu

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Ivan Gašparovič jmenoval v úterý večer do čela nové slovenské vlády předsedu strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica. Nový premiér následně na Bratislavském hradě představil prezidentovi členy své vlády. Jedenáct postů v ní obsadila strana Smer - sociální demokracie, tři Slovenská národní strana (SNS) a dva posty Lidová strana HZDS.

Článek

Fico ve svém příhovoru poděkoval za projevenou důvěru. "Jako poslanec slovenského parlamentu jsem v posledních létech navštívil výrazně se rozvíjející města a regiony naší země. Viděl jsem však i města, obce a doliny, kde se fakticky zastavil život, do nichž se ve 21. století vkradla až neuvěřitelná bída. Přebírám tuto funkci v situaci obrovských regionálních rozdílů a sociální nespravedlnosti, kdy z hospodářského růstu profituje jen úzká skupina lidí a většina je odkázaná na příjmy těžko zabezpečující život odpovídající členství Slovenska v Evropské unii," uvedl.

Opět zdůraznil, že nová vláda bude jednoznačně proevropsky orientovaná a bude respektovat všechny závazky vyplývající s členství Slovenska v Evropské unii, Severoatlantické alianci a dalších mezinárodních organizacích.

"Plně si uvědomuji, jak je pro Slovensko důležité dodržovat kritéria Maastrichtu a Paktu stability. Jen udržitelný hospodářský růst spojený s růstem zaměstnanosti a finanční stabilita mohou vytvářet podmínky na realizaci jasných představ o moderním a hospodářsky efektivním sociálním státě," dodal.

Evropská socialistická strana (ESS)ale vyjádřila znepokojení nad vládním partnery Fica - Slovenskou národní stranou (SNS). Někteří poslanci Evropského parlamentu za ESS mluví i o vyloučení Ficovy strany ze svých řad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám