Hlavní obsah

Nehodu metra ve Valencii zavinila vysoká rychlost

DPA, ČTK, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VALENCIE

Nehodu španělského metra, při níž v pondělí ve Valencii zahynulo 41 osob, zavinila vysoká rychlost. Uvedl to v úterý mluvčí železničářských odborů s tím, že souprava v zatáčce, kde je povoleno 40 kilometrů za hodinu, jela dvojnásobnou rychlostí. Vyplynulo to z údajů z černé skříňky, kterou se podařilo najít v úterý.

Článek

"Černá skříňka byl nalezena a je v rukou našich odborníků, kteří ji zkoumají," uvedl dopoledne José Ramón Garcia Anton, který má ve Valencii na starosti infrastrukturu.

Zatím ale není jasné proč jela souprava tak rychle. Příčinou může být buď lidské selhání či technický problém. Dnes přitom vyšetřovatelé vyloučili, že by nehodu způsobilo prasknuté kolo. Všechna kola byla v pořádku.

Identifikováno 40 obětí

Z dosud nalezených 41 obětí bylo už 40 identifikováno. "Zbývá nám zjistit totožnost ještě jednoho těla," řekl zástupce prefekta Valencie Luis Felipe Martinez. Řada těl, která byla vyproštěna zpod zničených vozů metra, byla "k nerozeznání". Mezi 39 zraněnými je i dvanáctiletá holčička, jejíž matka zahynula. Stav dalších dvou zraněných je mimořádně kritický, uvedl Martinez.

Od rána se hasiči za pomoci odborníků a specializované techniky snaží nadzdvihnout oba převržené vagony. Vzhledem k tomu, že tunely vedou těsně pod povrchem, zvolili k tomu zvláštní metodu: z ulice provrtali do stropu metra otvory, kterými spouštějí k vykolejené soupravě lana. Po jejich uchycení pod vagony je autojeřáby na ulici zvednou a trosky vagonů postaví na kola, uvedla agentura DPA.

Smutečního obřadu se zúčastní král i premiér

Pak záchranáři zjistí, zda pod vagony neležela případně ještě mrtvá těla, a následně budou trosky protaženy tunelem ven, aby po sanaci místa nehody mohl být na lince metra obnoven provoz.

Veřejný smuteční obřad za oběti se uskuteční v úterý večer ve valencijské hlavní katedrále za účasti krále Juana Carlose, královny Sofie a rovněž premiéra Josého Zapatera, který kvůli neštěstí předčasně ukončil svou pracovní návštěvu Indie.

K nehodě soupravy podzemní dráhy došlo v pondělí kolem 13:00 našeho času mezi centrálními stanicemi Jesús a Plaza de Espaňa. Z vyšetřování vyplývá, že dva vozy se převrátily a vykolejily a další dva do nich narazily. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám