Hlavní obsah

Izrael zesílí akce proti Palestincům

– GAZA/JERUZALÉM

Palestinci posuzují možnost vydat izraelského vojáka, kterého unesli minulý týden, do Egypta či do Francie. Jako záruku ale požadují od Izraele ujištění, že výměnou propustí palestinské vězně. Palestinský premiér Ismáíl Haníja vyzval v úterý k dalšímu vyjednávání o zajatém Izraelci a požádal únosce, aby vojáka Gilada Šalita nezabíjeli. Izrael však odmítá jednat s únosci a chce zesílit vojenské akce.

Článek

Izraelský premiér Ehud Olmert vyloučil jakékoli vyjednávání s únosci a dal armádě příkaz, aby znásobila útoky na "teroristy i na ty, kdo je do akcí posílají a kdo je podporují". To by mohlo znamenat, že bude útočit i mimo Gazu. Exilového šéfa Hamásu Chalída Mišála, který žije v Damašku několikrát obvinil, že on únos nařídil.

"Použijeme veškerou svou sílu, neustoupíme vydírání, nebudeme vyjednávat s teroristy a nedopustíme, aby si někdo mohl myslet, že lze tímto únosem srazit Izrael na kolena," řekl Olmert. Podle izraelského listu Maariv dala vláda armádě zelenou pro invazi do celého pásma Gazy. Doposud podnikal Izrael jen omezené operace.

Voják je stále naživu

Unesený Gilad Šalit je stále naživu, i když vojenské křídlo palestinského vládnoucího hnutí Hamás a další dvě militatntní palestinské skupiny daly Izraeli lhůtu do dnešního rána, aby propustil asi tisícovku palestinských žen a dětí, které zadržuje.

Palestinci prohlásilli, že pokud jejich podmínky nebudou splněny, případ vojáka Gilata Šalita, kterého unesli z kontrolního stanoviště izraelské armády 25. června, bude považovat za "uzavřený". Jinými slovy to znamená, že Palestinci nevylučovali, že ho zabijí.

V úterý ale Islámská armáda , která drží Šlita v zajetí, prohlásila, že Šalit nezemře. Agentura DPA cituje Abú Mutanu Islamské armády, který prohlásil, že "v islámu rukojmí nezabíjíme". Nebude však informovat o zdravotním stavu zraněného rukojmí.

Noční útoky

Celou noc na úterý útočila na cíle v Gaze a okolí izraelská letadla. Jeden raketový útok byl namířen i na budovu Islámské univerzity, která je považována za baštu militantního Hamásu. Kusé zprávy zatím informovaly, že vojenská operace si na palestinské straně vyžádala nejméně jednu oběť.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Reklama

Související články

USA varují Izrael před akcí v pásmu Gazy

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyzvala v úterý Izrael, aby dal šanci diplomacii v případu vojáka, kterého unesli Palestinci. Izrael...

Izraelská armáda vstoupila do pásma Gazy

Izraelští vojáci začali obsazovat jižní část pásmy Gazy. Země se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla poté, co vypršelo 48hodinové ultimátum dané únoscům...

Výběr článků

Načítám