Hlavní obsah

NASA potvrdil úterní start raketoplánu Discovery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Experti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) potvrdili úterní start raketoplánu Discovery. Rozhodli se tak navzdory prasklině, kterou objevili v pěnové izolaci vnější palivové nádrže lodě.

Článek

Discovery by měl podle agentury vzlétnout z floridského Kennedyho vesmírného střediska na Mysu Canaveral ve večerních hodinách. Meteorologická předpověď pro dnešek je výrazně příznivější než byla v sobotu a v neděli, kdy v oblasti startu panovalo bouřkové nebezpečí.

O víkendu NASA dvakrát start raketoplánu zrušil kvůli špatnému počasí, které v oblasti Kennedyho vesmírného centra na floridském Mysu Canaveral panovalo. [celá zpráva]

Plánovaný let Discovery má být teprve druhým od zkázy raketoplánu Columbie v únoru 2003, při níž zahynulo všech sedm členů posádky. Katastrofu způsobil úlomek izolačního pláště nádrže, který narazila do raketoplánu. Po střetu s tímto úlomkem se raketoplán při sestupu do atmosféry rozpadl.

Současná mise bude pro NASA kritickou zkouškou, protože se při ní bude testovat bezpečnostní vylepšení a úpravy přístrojů, k nimž bylo nezbytné po katastrofě Columbie přistoupit. Další katastrofa raketoplánu nebo vážné problémy s jeho letem by zřejmě ukončily celý program. To by znamenalo i komplikace při dostavbě Mezinárodní kosmické stanice (ISS), která má být dokončena do roku 2010.

Reklama

Související články

NASA obnovuje lety raketoplánů

Tři a půl roku po tragické nehodě raketoplánu Columbia a rok po nepříliš vydařené misi STS 114 obnovuje NASA lety svých kosmických korábů. Start raketoplánu...

Výběr článků

Načítám