Hlavní obsah

Iráčtí rebelové vyhrožují po telefonu rodinám vojáků

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželky a rodinní příslušníci britských vojáků sloužících v Iráku dostávají výhrůžné telefonáty přímo od iráckých povstalců na jihu země. Tvrdí, že vojáci jsou mrtví, nebo jim smrtí vyhrožují, či jen hrubě urážejí. Napsal to list The Sunday Telegraph s odvoláním na armádní dokument, k němuž získal přístup.

Článek

Postižení podle listu shodně uvádějí, že volající mluví špatnou angličtinou s arabským přízvukem. Telefonáty se podle deníku množí v posledních několika týdnech a záležitost začala vyšetřovat vojenská policie.

Armádní dokument určený Londýnskému pluku podle listu varuje, že povstalcům se dostalo do rukou elektronické odposlechové zařízení, které je za nynějších technologií dostupné a jímž je možné se napojit na sítě gsm, přičemž nezáleží, zda mobil pochází z Británie nebo odjinud.

"Všechny hodnosti si musí být vědomy možnosti takového obtěžování, budou-li k volání domů používat mobilní telefony," upozorňuje podle listu dokument.

Pohrůžku smrtí dostal telefonem například i poddůstojník Mark Bydes poté, co byl v roce 2004 vyznamenán za hrdinství v boji v Iráku a jeho příběh zveřejnil tisk. K osmi letům vězení byl později odsouzen jistý Abu Baker Manša, který na vojáka osnoval atentát, napsal nedělník.

Reklama

Výběr článků

Načítám