Hlavní obsah

Němečtí neonacisté kupují nacistické věci z Polska

– BERLÍN

Poláci objevili na německém trhu mezeru, jejíž zaplňování vyvolává řadu etických otázek. Jde totiž o výrobu uniforem německého wehrmachtu a SS z druhé světové války a dalších doplňkových předmětů, jako jsou distinkce, označení, vyznamenání. V Německu je produkce nacistických symbolů zakázána, proto se nyní němečtí neonacisté zásobují od polských výrobců.

Článek

Polští podnikatelé odmítají veškeré výtky, jde podle nich o čistě ekonomickou činnost. Přitom rodiče mnohých z nich nacistická zvěrstva zažili.

"Válka skončila před 60 lety, je to historie," řekl týdeníku Der Spiegel Andrzej Frankowski, jeden z podnikatelů, kteří se na výrobu nacistických uniforem vrhli. "Je to obchod jako každý jiný," tvrdí muž, jehož dědeček byl za války vězněn v koncentračním táboře a nuceně nasazen.

S odbytem je Frankowski spokojen; nejlépe se prý v současnosti prodává vojenská polní halena M36, kterou nosili němečtí vojáci, když v roce 1939 vtrhli do Polska. Jen ve Velkopolském vojvodství se specializuje na výrobu válečných uniforem, ale také bot, hákových křížů, vlajek, vojenských hodností nebo distinkcí jednotek SS více než 20 firem, jejichž výrobky si lze objednat pohodlně přes internet.

Obchod jako každý jiný

Výroba nacistických symbolů byla v Polsku trestná až do velké reformy trestního práva v roce 1998. Za výrobu nacistických symbolů hrozilo až desetileté vězení. "Tehdy by nikoho nenapadlo, aby něco takového začal šít. Ale tuhle Pandořinu skřínku jsme otevřeli sami," stěžuje si Witold Kulesza z varšavského Institutu národní paměti. Nyní je ovšem výroba, prodej i nošení nacistických symbolů zcela legální, a polští výrobci toho využili.

Braniborský ministr vnitra Jörg Schönböhm už si stěžoval, že polská vláda by měla z prodeje nacistických symbolů znovu učinit trestný čin. "Když sami Poláci hledají další možnosti výdělku - proč ne?" odmítá to ovšem poznaňský státní zástupce Miroslaw Adamski. "Existuje velká poptávka a ta se tady uspokojí," podotýká.

Reklama

Výběr článků

Načítám