Hlavní obsah

V Afghánistánu se zřítil americký vrtulník, boje pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KANDAHÁR/HERÁT

Americký bitevní vrtulník AH-64 Apache se v neděli večer v afghánské provincii Kandahár. Jeden člen posádky zahynul, druhý byl zraněn. Vrtulník se zřítil při bojové akci, americká armáda ale vyloučila, že by příčinou havárie byla nepřátelská palba.

Článek

Vrtulník odstartoval, aby odpověděl na odpolední ostřelování vojenského letiště u Kandaháru, které nezpůsobilo žádné škody.

Britové padli v provincii Hílmand

Největší střety se však odehrály v okrese Sangin v provincii Hílmand, o který svádí koalice tvrdý boj s Tálibánem. Tálibán v Sanginu zabil v neděli dva  britské vojáky, když ostřeloval jejich základnu. Pří útoku také padl afghánský tlumočník.

Velitel jednotka Tálibánu mulla Rahim Rahmani potvrdil, že jeho muži zaútočili na Brity. Není však jasné, zda měl na mysli právě tuto akci.

V neděli také na třicet rebelů zaútočilo na hlídku a zranilo dva koaliční vojáky. Při odvetné akci se podle sdělení amerického velení podařilo zabít na dvacet bojovníků Tálibánu.

Ztráty přesto narůstají, od ledna si boje vyžádaly na tisíc obětí, padlo i padesát koaličních vojáků.

Útok na studentky

Při pumovém útoku  v Herátu  na západě Afghánistánu zahynula v pondělí jedna studentka univerzity a osm jejích kolegyň bylo zraněno. Nálož byla umístěna v odpadkovém koši ve třídě. Exploze jednu studentku zranila těžce a dívka zemřela po převozu do nemocnice. Ostatní zasáhly střepy skla. Posluchárna byla výbuchem značně poničena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám