Hlavní obsah

Irák pohřbil ostatky Zarkávího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irák oznámil, že pohřbil ostatky abú Músy Zarkávího do hrobu na utajeném místě. Řekl to Muvafak Rubájí, irácký poradce pro otázky národní bezpečnosti. Podle něj byl vůdce al-Kájdy v Iráku pohřben v souladu s muslimskými zvyky a tradicemi.

Článek

Irák v neděli také zveřejnil 41 nejhledanějších osob spojených s terorismem. Jsou na něm i jedna z dcer bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna a jeho první manželka. V čele seznamu je jeden z vůdců sunnitského odboje v Iráku Izzat Ibráhím Dúrí, který býval nejbližším Saddámovým spolupracovníkem.

Husajnova dcera Raghda je hlavní osobou, která organizuje obhajobu svého otce, jenž je v Iráku souzen za zločiny proti lidskosti. Předpokládá se, že Raghda tráví většinu času v sousedním Jordánsku.

Nově Irák na seznam připojil Ajjúba Masrího, nového šéfa irácké odnože teroristické sítě Al-Káida, který nahradil abú Músu Zarkávího, který byl zabit 7. června při americkém náletu.

V Iráku i v neděli pokračovaly násilnosti, které si vyžádaly sedm mrtvých a více než dvě desítky zraněných. Pokus o atentát přežil šíitský poslanec iráckého parlamentu Ijad Džamalidín, při výbuchu bomby v blízkosti jeho konvoje byli zraněni dva příslušníci jeho ochranky a čtyři civilisté.

V sobotu zahynulo 66 lidí a 87 dalších bylo zraněno při výbuchu bomby umístěné v automobilu zaparkovaném na rušném tržišti v bagdádské převážně šíitské čtvrti Sadr City. [celá zpráva] K nejkrvavějšímu útoku za posledních několik týdnů se přihlásila dříve neznámá irácká sunnitská organizace Zastánci sunnitského lidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám