Hlavní obsah

NASA odložila start raketoplánu Discovery

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) odložil sobotní start raketoplánu Discovery. Odklad způsobilo špatné počasí a blížící se bouřkový mrak k místu startu - Mysu Canaveral na Floridě.

Článek

Špatné počasí předpovídali meteorologové již před několika dny a dávali jen 40% šanci, že Discovery odstartuje. Přesto přípravy probíhaly do poslední chvíle. Konečné "no go start" padlo až asi pět minut před startem, kdy už bylo posádka dávno upoutaná v křeslech raketoplánu.

Další možnost startu bude v neděli v době od 21:21:05 do 21:31:05 středoevropského času. Ideální čas pro start je okolo 21:26:05 SELČ. Přesný termín ovšem zvolí NASA až po poradě svých týmů v noci. Příznivé podmínky pro start končí 19.července.

Úkolem současné mise je především vyzkoušet účinnost nových opatření, ale také dopravit na Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) zásoby a jejího třetího člena Němce Thomase Reitera. K ISS má raketoplán dorazit v pondělí pozdě odpoledne středoevropského času. Naplánovány jsou rovněž dvě vycházky do kosmu.

Bezpečí je hlavní

Bezpečí posádky i raketoplánu je nyní pro NASA naprosto prvořadé, protože případný neúspěch mise by znamenal s velkou pravděpodobností konec programu Shuttle. Amerika by tak byla závislá na Rusku v dopravě lidských posádek na Mezinárodní kosmickou stanici, protože realizace nového dopravního prostředku je nyní vázána na nový program Constellation (návrat na Měsíc a let na Mars), a ta je v plenkách.

On-line zpravodajství během zítřka můžete opět sledovat na stránce Instantních astronomických novin, kde najdete také video přenos poskytovaný NASA.

Reklama

Související témata:

Související články

NASA obnovuje lety raketoplánů

Tři a půl roku po tragické nehodě raketoplánu Columbia a rok po nepříliš vydařené misi STS 114 obnovuje NASA lety svých kosmických korábů. Start raketoplánu...

Výběr článků

Načítám