Hlavní obsah

Slovensko stáhne vojáky z Iráku

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Příští slovenský premiér Robert Fico oznámil, že jeho vláda připraví harmonogram stažení slovenských vojáků z Iráku. Uvedl to v sobotním diskusním pořadu Slovenského rozhlasu.

Článek

Fico pro Slovenský rozhlas uvedl, že Slovenská republika nebude měnit zahraničně - politickou orientaci. "Ta je jasně daná a nám na ni záleží," dodal Fico. Příští slovenský premiér však prohlásil, že slovenští vojáci nemají v Iráku co pohledávat, protože neexistuje rezoluce OSN o zásahu v této zemi.

Na otázku, kdy se Slováci z Iráku stáhnou Fico nedokázal odpovědět. "Nedá se jen tak zatelefonovat do Iráku a říct našim vojákům: Hoši pojeďte domů. To si vyžaduje určitý proces," konstatoval. Slovensko bude podle Fica nadále připravené cvičit irácké policisty a vojáky, ale na území Slovenské republiky.

Termín stažení asi stovky slovenských ženistů Fico neoznámil. Předseda strany Smer - sociální demokracie už v před volbami slíbil, že pokud jeho strana zvítězí v předčasných parlamentních volbách stáhne vojáky z Iráku.

V pátek však předseda Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar tvrdil, že rodící se nová vládní koalice o této otázce zatím nejednala. "Nová vláda bude respektovat všechny mezinárodní závazky Slovenska," uvedl Mečiar.

O vyslání slovenských ženistů rozhodla vláda Mikuláše Dzurindy a tento krok schválil také slovenský parlament. Po předčasných volbách, které se konaly 17. června však zvítězila strana Smer - sociální demokracie, která sestaví vládu s Mečiarovou Lidovou stranou HZDS a nacionalistickou Slovenskou národní stranou Jána Sloty.

V neděli bude podepsána koaliční smlouva a na úterý 4. července svolal prezident Ivan Gašparovič ustavující schůzi parlamentu. Po ní podá Dzurindova vláda demisi a ještě tentýž den prezident jmenuje novou vládu v čele s Ficem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám