Hlavní obsah

Bouřky, krupobití i vedra trápí celou Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouře provázené silným větrem a leckde i krupobitím způsobily na mnoha místech střední Evropy dopravní komplikace i velké škody na majetku. V Německu se utopil jeden člověk, další je těžce zraněn a v ohrožení života, více než 120 osob zranily kroupy. Z Bosny na jihu Evropy jsou zase hlášena rekordní horka.

Článek

Bouřka zabíjela a ničila ve středu večer ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa. Obětí se stal muž v pohoří Schwarzwald, který se utopil v rozbouřeném potoku, když se snažil zachránit svůj dobytek.

Přes sto lidí zranily kroupy o velikosti od meruňky až po rozměr tenisového míčku. Poškodily domy, auta, úrodu v zahradách i na polích. Vítr s sebou odnášel střechy, povodeň zaplavila sklepy domů a silnice, stromy padaly. Škody se počítají v desítkách miliónů eur.

Oblast Schwarzwaldu postihlo nové silné krupobití i ve čtvrtek odpoledne. V obci Villingen-Schwenningen opravoval muž střechu poničenou kroupami, spadl a těžce se zranil. Do nemocnice ho převezli v ohrožení života. Hasiči museli na mnoha místech odčerpávat vodu ze sklepů a garáží.

V Rakousku na vídeňském mezinárodním letišti Schwechat muselo být zastaveno odbavování na letištní ploše a příval vody na chvíli zaplavil jednu přistávací dráhu. To způsobilo zpoždění některých letů.

Na Slovensku déšť zastavil dopravu

Na Slovensku noční průtrž mračen v jižních okresech Lučenec, Poltár a Rimavská Sobota vytopila desítky domů. Voda z místního potoka rovněž zalila celé kolejiště na nádraží ve Fižakovu. Železnice musela přerušit dopravu. Rychlíky město objíždějí po náhradní trase, místo osobní vlaků nasadily dráhy autobusy. Doprava je zde přerušena od páté hodiny ranní a není jasné, kdy bude obnovena. Situace na fižakovském nádraží se podle informací železničářů stále zhoršuje. Ve městě byla též zatopena řada sklepů, garáží a suterénů domů.

Prudké bouře s vydatnými dešti napáchaly značné škody také v západním Maďarsku. Zvlášť postižena je oblast kolem Balatonu a okresy Vás, Veszprém, Fejér a Tolna. Bouře vyvracela stromy, které v některých místech zpřetrhaly elektrické vedení. Splavená zemina zatarasila v řadě míst silnice a železnice. Na železniční trati, která vede podél jižního břehu Balatonu a spojuje Keszthély s Budapeští, měly spoje mnohahodinová zpoždění.

V Bosně lidi trápí pro změnu rekordní horka. Podle meteorologů bylo posledních sedm dní nejteplejších za uplynulých sto let. V Mostaru se rtuť teploměru vyšplhala na 40 stupňů ve stínu a na 60 na slunci. Úřady varovaly, aby lidé přes den nevycházeli z domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám