Hlavní obsah

Proruští poslanci zablokovali ukrajinský parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Poslanci nejsilnější ukrajinské partaje, proruské Strany regionů Viktora Janukovyče, ve čtvrtek nadále blokovali v parlamentu místa pro premiérku a vládu. Snaží se tak zabránit hlasování o jmenování Julije Tymošenkové premiérkou. Blokádu strana zahájila v úterý.

Článek

Strana regionů míní pokračovat v nepřetržité okupaci zasedací místnost po příští čtyři týdny, aby dosáhla vyhlášení nových voleb. Oranžová koalice podle ní jedná neústavně a nedala opozici žádná významná křesla ve sněmovních výborech.

Janukovyčova strana považuje za porušení parlamentních pravidel, když by se současně hlasovalo o premiérovi a předsedovi parlamentu. Pokud by se hlasování konala odděleně, nelze vyloučit, že by bývalý šéf bezpečnosti Petr Porošenko, který je vzhledem ke své velkopodnikatelské minulosti kontroverzní postavou, nezískal pro jmenování do čela zákonodárného sboru dostatečnou podporu. Strana regionů požaduje po koalici, aby Porošenka nahradila přijatelnějším kandidátem. "Musíme mít na zřeteli prezidentovo heslo, že je třeba oddělovat byznys a moc," prohlásila členka Socialistické strany Ukrajiny Valentyna Semenjuková.

Strana regionů také požaduje, aby jí bylo svěřeno předsednictví klíčových parlamentních výborů a poskytnuto více vlivu v regionech na východě a jihu Ukrajiny, kde má dominantní postavení.

Janukovyčova strana zvítězila v březnových parlamentních volbách, v nichž ale žádná strana nezískala většinu potřebnou k sestavení vlády. Po vleklých a velmi obtížných jednáních podepsaly koaliční dohodu 22. června strany Naše Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka, Blok Julije Tymošenkové a Socialistická strana Ukrajiny, když Juščenko už sondoval možnosti spojení s Janukovyčem. Tato trojice stran byla hybnou silou "oranžové revoluce" v roce 2004. Loni se koalice rozpadla, když Juščenko odvolal z křesla premiérky Tymošenkovou kvůli možné  korupci.

Blokáda může oslabit i tak chatrné postavení koalice oranžových stran. Blokádu však mohou poslanci dalších stran obejít, když se sejdou někde jinde, jak tomu bylo při předchozích blokádách parlamentu. 

Reklama

Související články

Na Ukrajině vzniká oranžová koalice

Proreformní síly v Kyjevě podepsaly o memorandum o spolupráci. Zveřejněno bylo ve středu. Na společném postupu se dohodli prezident Viktor Juščenko, bývalá...

Ukrajině povládne oranžová koalice

Představitelé prozápadně orientovaných stran na Ukrajině se tři měsíce po volbách dohodli na vytvoření vládní koalice. Oznámili to v úterý šéfové stran Naše...

Výběr článků

Načítám