Hlavní obsah

V sobotu startuje raketoplán Discovery, spory o bezpečnost trvají

Právo, Novinky, CNN, ČTK, Boris Valníček, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ohlásil, že byly dokončeny úpravy palivové nádrže raketoplánů. V sobotu odstartuje raketoplán Discovery k Mezinárodní vesmírné stanici ISS. Na zem se vrátí 19. července. Před startem se však objevil další skandál, z NASA odešel astronaut Charlie Camarda, mající na starost bezpečnost. Nesouhlasil s tak brzkým startem.

Článek

Camarda byl členem posádky Discovery. Už dříve se zastal podřízených proti vedení NASA, které odmítlo jejich požadavek redukovat použití těsnící pěny na palivových nádržích raketoplánu. Její úlomek totiž v roce 2003 při startu poškodil tepelný štít raketoplánu Columbia, která kvůli tomu při návratu shořela v atmosféře. Způsobil i potíže raketoplánu Discovery, který musel být opravován na oběžné dráze.

NASA se však rozhodla pro start, i když zatím nejsou vyřešena všechna bezpečnostní rizika. "Je to složité rozhodnutí," sdělil ředitel NASA Michael Griffin, "strávili jsme nad ním týdny." Nakonec však dal stratu zelenou.

V sedmičlenné posádce, které velí Steven Lindsey, je i zástupce EU, německý kosmonaut Thomas Reiter, přičemž jiný specialista Piers Sellers se narodil v Británii. Na palubě jsou dvě ženy - Lisa Nowaková a Stephanie Wilsonová. Raketoplán bude pilotovat Mark Kelly.

Lety raketoplánu umožní dokončit ISS

Obnovení pravidelných letů má pomoci dokončit stanici ISS, která fungovala v omezeném režimu, protože třímístné ruské moduly Sojuz posádku stanice omezily na pouhé dva kosmonauty.

Už počátkem června byla do kosmického Kennedyho centra NASA dopravena evropská laboratoř Columbus, která se má dostat na ISS na podzim 2007 při sedmém z plánované série 12 letů raketoplánu. Po připojení této laboratoře s deseti komplety pro plnění různých vědeckých programů bude ISS uvedena do plného provozu. Od roku 2009 má posádku stanice trvale tvořit šest kosmonautů.

Vrcholí také práce na evropském nákladním modulu Jules Verne, který bude koncem letošního roku dopraven na evropskou základnu Kourou v Jižní Americe, odkud by měl startovat k ISS na jaře 2007. Rovněž řídící středisko pro moduly Columbus a Jules Verne je těsně před dokončením.

Reklama

Související články

Devět expertů NASA odstoupilo kvůli Columbii

Všech devět členů Poradního sboru pro bezpečnost letectví (ASAP), který je pomocným orgánem amerického NASA, odstoupilo v úterý z funkcí. Podle středeční...

Výběr článků

Načítám