Hlavní obsah

Fico chce vládu s HZDS a SNS, Mečiar bez funkce

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Předseda strany Smer - sociální demokracie Robert Fico v úterý oznámil, že o sestavení vlády bude jednat už pouze s Lidovou stranou - HZDS Vladimíra Mečiara a Slovenskou národní stranou (SNS) vedenou Jánem Slotou. "Předsednictvo naší strany o tom rozhodlo jednomyslně," uvedl Fico před novináři. Mečiar ani Slota členy kabinetu nebudou.

Článek

V příští slovenské vládě obsadí strana Smer  sociální demokracie 11 postů, SNS tři ministerská křesla a HZDS dva posty. Strany se domluvily, že křeslo předsedy Parlamentu obsadí rovněž představitel strany Smer  - sociální demokracie.

Podle Fica tato koalice umožní v největší míře realizovat program moderního sociálního státu a posilní princip solidarity. "O koaličních partnerech rozhodl program stran a schopnost tento program realizovat. Chceme oznámit, že strana Smer  sociální demokracie garantuje uskutečňování proevropské politiky, respektování všech zahraničních závazků, zabezpečí současné status quo práv národnostních menšin," uvedl Fico.

Podle Fica byl výběr koaličních partnerů přirozeným procesem. "Čtyři roky jsme kritizovali vládní strany a jejich politiku a bylo by nepřirozené, kdybychom je teď pozvali do vlády," řekl Fico.

Rovná daň na Slovensku končí

Strany příští vládní koalice se už domluvily, že na Slovensku zavedou druhou sazbu daně z přidané hodnoty. "Bylo to v našem programu a naši partneři to akceptovali. Uděláme vše pro to, aby hlavní témata našeho programu se dostala do programového prohlášení vlády," zdůraznil Fico.

Na otázku novinářů, zda se neobává kritiky ze zahraničí, Fico řekl, že partneři strany Smer - sociální demokracie v Socialistické internacionále rovněž odmítali pravicové experimenty vlády Mikuláše Dzurindy.

Mečiar i Slota vyjádřili nad rozhodnutím Ficovy strany spokojenost. "Já jsem to očekával," řekl spokojeně Slota.

KDO JE ROBERT FICO?

  • Vystudovaný právník Robert Fico (41) působil v letech 1986-1992 jako vědecký pracovník v oblasti trestního práva na Právnickém institutu Ministerstva spravedlnosti SR.
  •  Od roku 1992 byl členem Národní rady SR za Stranu demokratické levice.
  • V letech 1994 až 2000 se stal zástupcem SR při Evropské komisi pro lidská práva a Evropském soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
  • V roce 1999 však odešel z SDL a založil novou stranu Smer, za kterou kandidoval i do parlamentních voleb v letech 2002 a 2006.

V předčasných parlamentních volbách, které se na Slovensku konaly 17. června, zvítězila strana Smer - sociální demokracie s téměř třiceti procenty hlasů, a prezident Ivan Gašparovič pověřil předsedu strany Roberta Fica sestavením vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám