Hlavní obsah

Maďarsko opět zavádí školné na univerzitách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarský ministr kultury a vzdělávání István Hiller v úterý oznámil záměr vlády, podle něhož by od školního roku 2007/2008 studenti vysokých škol platili měsíčně 4375 až 13 125 forintů (440 až 1330 korun). Částku podle předvolebního programu měli původně uhradit až po ukončení školy.

Článek

Ministr Hiller řekl, že vysoké školy prominou poplatky mimořádně nadaným studentům nebo sociálně potřebným. Školné by mělo pokrýt asi pětinu částky, na kterou studium přijde.

V Maďarsku studuje nyní přibližně polovina posluchačů vysokých škol zdarma. Školné není v Maďarsku novinkou. Vysokoškolští studenti museli za svoje vzdělání platit již v období 1996 až 1998. Platby zrušila konzervativní vláda Viktora Orbána.

Za studium se platí v půlce zemí EU

Zhruba v polovině zemí Evropské unie musejí studenti za vysokoškolské vzdělání platit. Týká se to Irska, Británie, Rakouska, Itálie, Nizozemska, Portugalska, Španělska, Kypru a Belgie a od příštího zimního semestru i některých německých spolkových zemí. Nejhlouběji do kapsy musejí sáhnout studenti v Irsku a Británii, kde se výše školného pohybuje od 3000 do 5000 eur ročně (od 85 000 do 142 000 korun).

V České republice se školné za řádné denní studium neplatí. Posluchači však musejí zaplatit, pokud studují déle, než je běžná doba studia, nebo pokud jsou zapsáni na dvou vysokých školách. V koaliční smlouvě, kterou v pondělí podepsaly ODS, KDU-ČSL a Strana zelených, se partneři zavázali, že školné nezavedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám