Hlavní obsah

Fico má blíž ke koalici s Mečiarem a Slotou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Po úterním jednání je pravděpodobnější, že vítěz slovenských parlamentních voleb, strana Smer - sociální demokracie, vytvoří koalici s Lidovou stranou HZDS Vladimíra Mečiara a Slovenskou národní stranou (SNS) Jána Sloty. Oficiální nabídky na vstup do koalice zatím nepadly. Kontroverzní politici Mečiar a nacionalista Slota se však ve Ficově vládě zřejmě neobjeví a nebudou mít žádnou funkci.

Článek

Jako první jednal s Ficem předseda SNS Slota a vyslovil přesvědčení, že v příští slovenské vládě nebude Strana maďarské koalice. "Do pátku padne rozhodnutí a to bude dobré pro Slovensko," naznačil Slota. Na otázku, zda ho Fico pozval do kabinetu, Slota neodpověděl a prohlásil, že o účasti jeho strany ve vládě se rozhodne do pátku.

Předseda HZDS byl po jednání s Ficem opatrnější. "Nic není ještě dohodnuto. Vše je ve stadiu konzultací a vyjasňování pozic. Je na straně Smer - sociální demokracie, aby si vybrala partnera," dodal Mečiar. Expremiér je přesvědčený, že jeho strana v opozici nezůstane. Mečiar překvapil prohlášením, že nechce žádnou ústavní funkci. Na otázku novinářů, zda nechce být předsedou parlamentu, odpověděl: "To je totální volovina".

Mluvčí strany Smer - sociální demokracie Silvia Glendová uvedla, že vedení strany by mělo ve středu rozhodnout, koho přizve jako prvního na jednání o sestavení vládní koalice. Zatím není jasné, zda Smer určí jednoho partnera, nebo celou koalici. Koalice Smer - HZDS - SNS by měla ve 150 členném parlamentě většinu 85 hlasů. 

Váhání křesťanských demokratů otevřelo cestu nacionalistům

Slovenský tisk je přesvědčen, že vedení strany Smer - sociální demokracie se začalo přiklánět ke koalici s HZDS a SNS po váhání křesťanských demokratů. Ve vedení KDH jsou totiž vedle zastánců i odpůrci spolupráce s Ficem. Krajské struktury KDH tlačí stranu do koalice, ale například místopředseda hnutí Daniel Lipšic si koalici se stranou Smer - sociální demokracie nedovede představit.

"Nejméně žádaná koalice Smer - HZDS - SNS se tak stává jedním z favoritů," upozornil deník Pravda. Podle deníku Nový čas by byla tato koalice výrazným krokem vzad pro politickou kulturu na Slovensku. Účast nacionalistické SNS v kabinetu by mohla poškodit pověst Slovenska v zahraničí.

Vstup do koalice chystá i Strana maďarské koalice

Strana maďarské koalice (SMK) je připravena vstoupit do vládní koalice, i kdyby KDH tuto možnost odmítlo. "Pro nás by bylo lepší jít do vlády s KDH. Pokud však budou dlouho váhat, zvážíme také jinou možnost," uvedl pro rádio Expres předseda SMK Béla Bugár. Tím by se Ficovi otevřela možnost sestavení vlády s HZDS a SMK, bez Slotových nacionalistů.

Předseda Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Mikuláš Dzurinda považuje nadále za nejlepší možnost sestavení vlády ze současných vládních stran a HZDS. "Koalice SDKU - KDH - SMK - HZDS jako jediná zaručuje kontinuitu a dokončení reforem," uvedl Dzurinda. Tato koalice by disponovala ve 150 členném parlamentě 80 poslanci. Prezident Gašparovič však pověřil sestavením vlády vítěze voleb předsedu strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám