Hlavní obsah

Evropu podle zprávy OSN zasáhl kokainový boom

Právo, Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová organizace tak potvrdila nedávné zjištění Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), podle kterého kokain po letech úpadku zažil v EU velký "návrat na výsluní". Zpráva byla zveřejněna v pondělí v rámci dne boje proti zenužívání omamných látek

Článek

Tuto nejdražší drogu v Evropě ochutnalo již devět miliónů dospělých. Zasaženo jsou zejména Španělsko, Británie a Nizozemsko, kde kokain zkusilo přes čtyři procenta dospělé populace. V Česku se sice v letech 1993 - 2002 ztrojnásobil počet lidí, kteří kokain užili, ale pořád to byla pouze 0,4 procenta populace. Podle odborníků v tom hrají roli ekonomické důvody: kokain je totiž velmi drahý. ČR naopak trápí největší spotřeba marihuany v Evropě, Češi se v Unii rovněž drží na špici i v užívání extáze a halucinogenních hub.

Spotřeba kokainu roste v EU hlavně mezi mládeží. Kokain užívají i vzdělaní a bohatí lidí, kteří popírají, že jsou na droze závislí. Jedním z viníků jsou podle OSN i média, která dělají reklamu hvězdám showbusinessu, závislým na drogách.

OSN v pondělí  zdůraznila, že kontrola obchodu s drogami funguje. Současně ale šéf Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) Antonio Maria Costa upozornil na některá "slabá místa" boje proti drogám. Kromě rostoucí spotřeby kokainu v Evropě je to nárůst poptávky po marihuaně. Dalším z nich je zvýšení produkce opia v Afghánistánu, kde se sice v roce 2005 produkce opia meziročně snížila o 21 procent, pro letošek prý ale hrozí opětovný nárůst produkce.

Důvodem jsou přetrvávající chudoba na tamním venkově, nedostatečná bezpečnost a fakt, že kábulská vláda nemá pod kontrolou celé území státu. Loni Afghánistán vyprodukoval asi 87 % opia na světě (4100 tun). Ve světovém měřítku se produkce opia v roce 2005 snížila o 5 procent.

Nejednotná Evropa

Evropská komise chce snížit počet uživatelů drog v EU. Každý měsíc užije v zemích  Evropské unii marihuanu nebo hašiš asi dvanáct miliónů lidí, půl miliónu pak kokain. V důsledku konzumace drog umře za stejné období osm tisíc lidí přímo, další tisíce nepřímo.

Evropský komisař pro otázky justice Franco Frattini chce tato čísla snížit, i když to je obtížné, protidrogová politika je ale v pravomoci členských států. Místopředseda EK Franco Frattini řekl, že nelze zakázat například Nizozemsku, aby povolovalo prodej měkkých drog, které jsou v Řecku zakázané. Upozornil, že příslušné rozhodnutí EU zakazuje prodej drog, ovšem pouze v případě, že je národní předpisy také nepovolují. Komise proto začne diskusi, zda  by nebylo lepší začít regulovat drogovou legislativu také na evropské úrovni.

Reklama

Související články

Marihuana je podle policie stále silnější

Českému drogovému trhu vládne stále silnější marihuana, extáze a pervitin. Navíc poslední dobou narůstá i dovoz kokainu z Jižní Ameriky. Vyplývá to z výroční...

Kate Mossová přiznala závislost na kokainu

Britská topmodelka Kate Mossová veřejně přiznala, že užívala drogu kokain. Je jí to prý líto, oznámila v sobotu Liv Asarnojová, tisková manažerka švédské módní...

Výběr článků

Načítám