Hlavní obsah

Koaliční ztráty v Afghánistánu rostou, Tálibán je ale má větší

KÁBUL

Americká vojenská kolona se u afghánského hlavního města Kábulu poblíž americké základy Bagram stala v pondělí terčem sebevražedného atentátníka. Narazil do ní s kombíkem plným výbušnin. Výbuch zranil dvě děti. Ve víkendových bojích zahynuli tři koaliční vojáci a několik desítek vzbouřenců ze svrženého Tálibánu

Článek

Jeden z koaličních vojáků podlehl zraněním, které utrpěl při akci na východu země. Dva zemřeli už v sobotu při bojích v provincii Kandahár na jihu země. Národnosti zemřelých nebyly zveřejněny.

Od začátku roku zahynulo v Afghánistánu asi 30  koaličních vojáků, především Američanů. [celá zpráva]

Rozsáhlá operace na jihu země

Ve víkendových bojích probíhajících v rámci neomezené operace deseti tisíc mužů Horský úder  [celá zpráva] zahynulo několik desítek, možná až stovka bojovníků Tálibánu.  [celá zpráva]

"Afghánská armáda a koaliční síly znovu ukázaly, jak dobře spolupracují při potírání společného nepřítele," uvedl mluvčí spojenců. Při operaci bylo zabito 250 ozbrojenců.

Je však možné, že víkendová čísla však mohou být nadsazena, protože jde o součet z různých ze zdrojů, od koaličních vojsk i afghánské samosprávy. Nelze vyloučit, že se jedná o stejné střety.

Vůdce Tálibánu mulla Umar v neděli v pákistánské televizi Geo prohlásil, že jeho stoupenci stále kontrolují rozsáhlé oblasti a že koaliční vojska a afghánská vláda nedokážou ukončit stupňující se násilí v zemi.

Někdejší premiér a bojovník proti Sovětům Gulbuddín Hekmatjár, který se staví proti současné kábulské vládě, varoval USA, že budou vytlačeny z Afghánistánu a Iráku. Nedávno naznačil, že je ochoten podřídit svou milici Hezbe islamí síti al-Kajdá. "Tak jako byli Američané vyhnáni ze Somálska, budou muset utéci i z Afghánistánu a Iráku." Vlády v Kábulu a Bagdádu označil za "loutky".

Reklama

Související témata:

Související články

Zavahrí: Afghánci, povstaňte proti USA

Jeden z nejhledanějších teroristů světa, Ajmán Zavahrí, jenž je mužem číslo dva v hierarchii organizace al-Kajdá, vyzval na videonhrávce Aghánce, aby se zbraní...

Výběr článků

Načítám