Hlavní obsah

Irácký premiér představil plán národního usmíření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký premiér Núrí Málikí v neděli představil čtyřiadvacetibodový plán národního usmíření, který by měl ukončit sektářské násilí v zemi. Dokument vyzývá také ke stanovení časového rozvrhu pro převzetí bezpečnostní kontroly nad zemí iráckými silami od Američany vedené koalice a slibuje rozsáhlou amnestii povstalcům a stoupencům opozice.

Článek

Plán apeluje též na stanovení časového rozvrhu pro převzetí bezpečnostní kontroly země iráckými jednotkami z rukou koaličních oddílů. Žádné konkrétní datum pro stažení zahraničních sil však stanoveno nebylo. USA vždy odmítali plán stahování zveřejnit.

"Těm, kteří jsou ochotni se podílet na rekonstrukci země, nabízíme mír... Ty, kteří budou pokračovat v zabíjení a terorismu, potrestáme podle zákonů, abychom ochránili naši zemi a lid," řekl Málikí. Změnit by se měla přitom i politika vůči stoupencům strany Baas bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Amnestie podle Málikího ovšem neznamená, že zabijáci uniknou spravedlnosti: "Tato iniciativa národního usmíření by neměla být chápána jako odměna pro zabijáky a zločince či jako schválení jejich činů," podotkl irácký premiér. Milost nebude udělena strůjcům teroristických činů, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti."

Plán požaduje rovněž stanovení pravidel pro vojenské operace koalice. Velitelé by měli brát v úvahu okolnosti, které by mohly hovořit proti útokům. To by mělo zabránit zabíjení nevinných civilistů americkými a iráckými vojáky, jež vzbuzuje nenávist obyvatel země.

Atentátník zabíjel v centru Bagdádu

Sebevražedný atentátník v neděli kolem poledne napadl kontrolní stanoviště irácké armády v centru  Bagdádu. Atentátník řídil auto, které potom vyletělo do povětří. Po explozi několik lidí zemřelo a několik jich bylo zraněno. Přesný počet mrtvých a zraněných ještě není znám.

Japonci zahájili stahování svých vojáků

Již v neděli nicméně zahájila odsun japonská armáda, která působila v irácké provincii Musanna, kde by koaliční síly měly být nahrazeny iráckými již v červenci.

List The Washington Post v neděli citoval plán generála americké armády George Caseyho na radikální snížení americké vojenské přítomnosti v Iráku, podle něhož by měl být do konce roku 2007 zredukován počet amerických bojových brigád na iráckém území ze současných 14 na pět nebo šest. Nyní působí v Iráku 127 000 vojáků USA, ještě letos by měl jejich počet klesnout na 100 000, uvedl Casey, podle něhož začnou první vojáci odcházet v září.

Dva vojáci USA obviněni za zabití iráckého civilisty

Dva američtí vojáci byli také v neděli obviněni v souvislosti se zastřelením neozbrojeného iráckého civilisty. Nathan Lynn byl americkou armádou obviněn z úmyslného zabití, 15. února letošního roku zastřelil nedaleko iráckého města Ramádí neozbrojeného muže. Společně s Miltonem Ortizem byl rovněž obviněn z bránění ve výkonu spravedlnosti. Ortiz byl dále obviněn z napadení a vyhrožování jinému iráckému civilistovi, kterému údajně 8. března přiložil k hlavě nenabitou zbraň a hrozil mu, že ho pošle do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám