Hlavní obsah

Gotthardský tunel bude do konce června zprůjezdněn

BERN

Ve Švýcarsku bylo v pátek odstřeleno asi 5500 kubíků skály nad mezinárodně důležitou dálnicí A2, která přes Gotthardský průsmyk spojuje sever Evropy s Itálií. Po odklizení sutě tak bude možné snad ještě koncem června opět uvést do provozu tuto významnou trasu, uzavřenou před třemi týdny po tragickém sesuvu horniny.

Článek

Dálnice je včetně tunelu pod průsmykem uzavřena  od 31. května, kdy se na vozovku sesulo kamení a zemina ze strmého svahu. Jeden velký balvan přitom rozdrtil projíždějící osobní auto, v němž zabil německý manželský pár; další vozy byly poškozeny. [celá zpráva]

O dva dny později se poblíž sesula další část kamenitého svahu a úřady dospěly k závěru, že záležitost je třeba řešit zásadním způsobem. Všechny nestabilní části skály v zářezu, kterým je v daném úseku dálnice vedena, musely být odstraněny a svah stabilizován.

Odstřel skály se za značného zájmu v bezpečné vzdálenosti stojících diváků uskutečnil v pátek dopoledne. Podle prohlášení ženistů proběhla akce přesně podle očekávání a po odklízecích a zpevňovacích pracích bude na dálnici přes Gotthard obnoven provoz co nejdříve.

Švýcarsko již začátkem června vyzvalo sousední země - Francii, Itálii, Německo a Rakousko - aby se dohodly na systémech náhradní dopravy pro případy havárií na hlavních tazích přes Alpy v severojižním směru.

Anketa

Použijete letos při cestě na dovolenou Gotthardský tunel?
Ano
19,4 %
Ne
80,6 %
Celkem hlasovalo 289 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám