Hlavní obsah

USA zadržely sedm lidí, prý chystali útok na Chicago

MIAMI

Federální bezpečnostní služba (FBI) zatkla ve čtvrtek ve městě Miami v americké Floridě sedm lidí. Podezírá je z toho, že plánovali útok na nejvyšší budovu v USA, Sears Tower v Chicagu.

Článek

Pět ze zadržených jsou prý občané USA vyznávající islám a dva pocházejí z Haiti. Podle policistů neměli žádné patrné vazby na teroristickou síť al-Kajdá. Policie je odhalila díky informátorovi, který pronikl do jejich řad a vydával se za muže, který byl ochotný jim sehnat zbraně a zprostředkovat požadovaný kontakt s al-Kajdá.

Policie u nich ale nenalezla žádné zbraně ani vybavení potřebné k výrobě bomby.

Policie zasáh provedla ve skladišti ve čtvrti Liberty City. Jeden ze svědků řekl, že tu skupina dělala něco jako cvičení. "Chovali se jako smyslů zbavení, říkali, že celý život zasvětili Alláhovi," popsal muž jednání zadržených. Chtěli vytvořit islámskou armádu a vést pozemní válku proti USA a zabíjet "tolik ďáblů, kolik jen bude možné".

Sears Tower, která se měla stát cílem útoku, je vysoká 435 metrů a má 110 poschodí. Kromě toho, že jde o nejvyšší budovu v USA, je to i třetí největší budova na světě. Kromě Sears Tower chtěli prý muži zaútočit i na budovy FBI a jeden z mrakodrapů v Miami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám