Hlavní obsah

V Afghánistánu a v Iráku padlo devět amerických vojáků

– KÁBUL/BAGDÁD

Čtyři američtí vojáci zahynuli v bojích na severovýchodě Afghánistánu. Uvedly to ve čtvrtek americké armádní zdroje. Dalších pět amerických vojáci zahynuli v Iráku.

Článek

Čtyři příslušníci amerického námořní pěchoty podle čtvrtečního sdělení velitelství koaličních sil v Iráku zahynuli už v úterý při střetech v sunnitské vzbouřenecké  provincii Anbár. Tři zemřeli, když jejich vozidlo zasáhla exploze nálože nastražené u silnice. Čtvrtý zahynul v přestřelce při "bezpečnostní operaci". Páty zemřel ve středu v Bagdádu při explozi nastražené nálože.

V Iráku už zahynulo přes 2500 amerických vojáků.

V Afghánistánu rostou ztráty

Při bojích na severovýchodě Afghánistánu padli čtyři američtí vojáci, které napadli v provincii Nuristán "nepřátelští extremisté". Pátý voják byl se zraněními převezen do nemocnice. Americké vojenské zdroje z Afghánistánu neuvedly, kdy k bojům došlo.

Při útoku na kanadskou vojenskou kolonu v Afghánistánu zahynul sebevražedný útočník a civilista. Atentátník použil k útoku taxi naložené výbušninami.

V Afghánistánu USA ztratily od roku 20 už 310 vojáků, velká Británie osm a ostatní země dohromady 83.

Afghánský prezident kritizuje postup koalice

Afghánský prezident Hámid Karzáí kritizoval ve čtvrtek postup koaličních vojsk v zemi a žádal, aby mezinárodní společenství přehodnotilo způsob, jak bojuje s Tálibánem a jeho spojenci. Uvedl, že není překvapen množstvím výší padlých v jižní části země.

"Systematicky a bez přestání jsem varoval na základě každodenního dění mezinárodní společenství před vývojem v Afghánistánu," uvedl Karzáí, který je frustrován zhoršující se bezpečností situací v zemi, kde letos zahájil Tálibán ofenzívu. Potlačit jí má ve čtyřech provincích na jihu země nepřetržitá operace Horský úder, které se účastní deset tisíc mužů.

Karzáí ovšem vidí řešení jinde - v posílení lokálních vlád a afghánské policie a armády, což by mohlo vyřešit problém terorismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám