Hlavní obsah

Bush je v Budapešti, víza Maďarům nezruší

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Americký prezident George Bush ve čtvrtek v Budapešti jedná s maďarskými představiteli. Bush rokoval s maďarským prezidentem László Sólyomem. Po jednání s premiérem Ferencem Gyurcsányem oba politici přiznali, že v otázce zrušení vízové povinnosti nedošlo k žádnému průlomu.

Článek

"Známe dobře postoje našich zemí v této otázce. Bude to delší proces, úspěchy musíme hledat někde jinde," uvedl maďarský premiér. "Chápu, že je to vážné téma. Věřím, že pochopíte, že také v této otázce musíme postupovat podle našich zákonů," dodal Bush, který poděkoval za pomoc maďarských vojáků v boji proti terorismu v Iráku a v Afghánistánu. Maďaři se sice angažovali, ale ne v takovém počtu, aby to splňovalo podmínky senátního dodatku k zákonu o imigraci, který slibuje budoucí zrušení víz pro Poláky. [celá zpráva]

Spory o revoluci z roku 1956

"Přijel jsem, abych si připomněl revoluci z roku 1956," uvedl Bush v úvodu rokování s maďarským prezidentem László Sólyomem. Maďarský prezident poděkoval Spojeným státům, že po potlačení revoluce poskytly tisícům Maďarům nový domov.

Bushovo ocenění antikomunistického povstání z roku 1956 však jeho účastníkům nestačí. Spojené státy by se měly Maďarsku omluvit za to, že neposkytly pomoc protikomunistickému povstání v roce 1956. S touto výzvou se na amerického prezidenta George Bushe obrátila společnost Deport 56 sdružující účastníky maďarské revoluce.

"Prezident Spojených států by se měl omluvit maďarskému lidu za ne chvályhodnou úlohu své země při revoluci v roce 1956," uvádí se ve výzvě. Deport 56 vytýká Washingtonu, že Spojené státy hrály v roce 1956 dvojí hru. Tehdejší prezident Dwight Eisenhower prý "dal zelenou" sovětské invazi do Maďarska, zatímco Američany kontrolovaná rozhlasová stanice Svobodná Evropa "podněcovala revolucionáře k boji" a namlouvala jim, že je naděje na americkou pomoc.

Maďarský prezident také úvodu jednání poznamenal, že je potřeba i v období boje proti terorismu dodržovat lidská práva. Bush ve středu už řekl, že chce uzavřít sporný tábor na Guantánamu. [celá zpráva]

Po návštěvě Maďarska měl Bush jet na Ukrajinu, tam však ještě není sestavená vláda, a tak návštěvu odřekl.

Bush vyčistil vzduch

Návštěvu Bushe v Budapešti doprovází mimořádná bezpečnostní opatření, některé byla až absurdní. Z hotelu Le Meridien, kde nocovali George Bush a jeho žena Laura, vystěhovali desítky hostů. Kvůli výskytu viru ptačí chřipky v zemi, kde už zasáhla drůbežárnu, byla z jídelníčku vyškrtnuta husí játra. Kolem budovy parlamentu, kde Bush jednal s maďarským premiérem, byly postaveny zátarasy z prázdných tramvají a nad centrem města kroužil vrtulník

 Trasa, po níž projíždí kolona amerického prezidenta na místa jednání, je hermeticky uzavřena. Všechny zaparkované automobily z ulic na trase byly odtaženy. V pohotovosti je dva tisíce policistů a v centru města jsou dopravní omezení. 

Čtvrteční maďarský tisk poznamenává, že díky Bushově návštěvě se zlepšilo ovzduší, protože doprava je při přesunu americké kolony zcela zastavena. "Máme vynikající recept proti smogu. Ať přijede do Budapešti co nejvíce významných politiků, i Bush by mohl přijet častěji, a vzduch ve městě bude příjemnější.

Americký prezident, který je proti Kjótskému protokolu o omezení emisí a jehož návštěva vyvolala hněv mnoha maďarských zelených, si asi ani sám neuvědomuje, že v Budapešti se najednou stal lokálním čističem ovzduší," napsal nejčtenější deník Népszabadság.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám