Hlavní obsah

Radikálové v Iráku oznámili, že zabijí rukojmí z Ruska

BAGDÁD

Radikálové ze Shromáždění  mudžáhidů, kteří unesli čtyři Rusy v Iráku, oznámili ve středu, že je zabijí. Rusko totiž nesplnilo jejich podmínky, nestáhlo se z Čečenska a nepropustilo muslimské vězně. "Dali jsme ruské vládě 48 hodin na to, aby naše požadavky splnila. Protože se tak nestalo, rozhodl poradní výbor svatých bojovníků rukojmí zabít," stojí v textu zveřejněném na internetu.

Článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu řekl, že Moskva dostává z Iráku o zaměstnancích velvyslanectví informace, ale že je nezveřejňuje, aby rukojmím, o jejichž propuštění se vyjednává, neuškodila. 

Zaměstnanci ruského velvyslanectví byli uneseni 3. června. Při akci byl jeden strážce ambasády zabit. K únosu čtyř pracovníků ruské ambasády v Bagdádu se v pondělí na internetu přihlásilo Shromáždění mudžáhidů navázané na al-Kajdá. Extremisté v textu uvedli, že Rusy zabijí, pokud Moskva do 48 hodin nestáhne armádu z Čečenska a nepropustí všechny vězněné Čečence.

Ruské ministerstvo zahraničí v úterý únosce upozornilo, že Rusko kritizovalo mezinárodní invazi do Iráku, proti níž rebelové nejčastěji vystupují. "Rusko se snažilo ze všech sil zabránit situaci, která dnes v Iráku panuje," řekl šéf diplomacie Sergej Lavrov, podle nějž jde únos proti zájmům Iráčanů.

Předseda horní komory ruského parlamentu Sergej Mironov řekl, že v souladu s dlouhodobou politikou Moskvy "vyjednávání s teroristy nepřipadá v úvahu". Dodal, že Rusko učiní pro záchranu unesených maximum."My své lidi nikdy neopouštíme," tvrdil Mironov.

Zahraniční emisar čečenských separatistů Achmed Zakajev ale včera vyzval irácké vzbouřence, aby čtveřici Rusů propustili, a popíral, že by Čečenci měli s al-Kajdá jakékoliv kontakty. Na serveru čečenských povstalců chechenpress. info pak naznačil, že spojení osudu rukojmích s Čečenskem může být "provokace ruských speciálních sil".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám