Hlavní obsah

Bush jedná s EU o kontroverzních tématech

VÍDEŇ

Setkáními s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a kancléřem Wolfgangem Schüsselem zahájil ve středu dopoledne ve Vídni americký prezident George Bush vrcholnou schůzku se zástupci Evropské unie. Rakousko je v tomto pololetí předsednickou zemí EU.

Článek

Dvoustranným schůzkám byly přítomny i ministryně zahraničí obou zemí Condoleezza Riceová a Ursula Plassniková. Kromě bilaterálních otázek se státníci podle oficiálních údajů zabývali také situací na Balkánu a otázkami ochrany lidských práv. Kancléř ještě před zahájením schůzky sdělil, že bude tlačit Bushe, aby USA uzavřely zajatecký tábor na základně Guantánamo, kde minulý týden tři lidé spáchali sebevraždu.

Vlastní summit EU-USA, kterého se kromě Bushe a Schüssela zúčastní také šéf Evropské komise José Barroso a vysoký představitel Unie pro zahraniční politiku Javier Solana, začal před polednem a potrvá tři hodiny. Závěrečná tisková konference je plánována na 14:30.

Očekává se, že americký prezident bude po evropských zemích požadovat tvrdší postup vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Bílý dům také avizoval, že schůzka má upevnit vztahy mezi EU a USA, a to zejména při boji s terorismem, ale i při řešení energetických problémů. José Barroso však zdůraznil, že "boj proti terorismu nesmí porušovat demokracii a právní systém". Spojené státy také žádají, aby Evropská unie poskytla větší pomoc Iráku. 

Protesty a demonstrace

Schůzky provázejí protesty. Očekává se, že se jich zúčastní na deset tisíc demonstrantů. Zatím se obešly bez násilí, ale aktivisté z organizace Odporem za mír. Jeden se v úterý večer dostal na střechu iráckého velvyslanectví proti hotelu, kde spí Bush. Ráno se pokusil rozvinout transparent, ale byl zadržen příslušníky speciálních jednotek Cobra. Jiný transparent o velikosti 100 metrů čtverečních se podařilo aktivistům téže organizace rozvinout na lešení budovy nedaleko Muzea užitého umění. Bushe na něm označili za "největší nebezpečí pro celou planetu", po zásahu bezpečnostních sil ale museli lešení i s transparentem opustit.

První protest začal kolem deváté hodiny ranní u vídeňského Západního nádraží. K pěti stovkám studentů a školáků se podle organizátorů přidávají další, skandovali "Bush, go home!" a "Světový terorista číslo 1", zapálili americkou vlajku a oběsili Bushovu figurínu.Večer se připojí hlavní demonstrace, která se bude konat od 17 hodin. Té se účastní i matka amerického vojáka, který zahynul v Iráku, Cindy Sheehanová, nebo britský poslanec George Galloway. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám