Hlavní obsah

Barroso vyzve Bushe k uvolnění víz i pro Čechy

– VÍDEŇ
Právo, ik

Z popudu České republiky by měla na summitu padnout i otázka víz: unijní nováčci s výjimkou Slovinců totiž k cestě do USA potřebují vízum, což je podle Evropy diskriminující.

Článek

"Česko požádalo o zařazení vízové politiky na pořad jednání," potvrdil Právu mluvčí ministerstva zahraničí Richard Krpač s tím, že zatím není jasné, jak celá věc dopadne.

Komise nicméně již vpondělí oznámila, že reciprocitu vízového režimu nastolí na summitu "důrazně". Podle listu Financial Times (FT) předseda EK José Barroso jasně Američanům sdělí, že nemůže tolerovat, aby byli evropští občané podrobeni rozdílným vízovým režimům.

Barroso rovněž vyjádřil zklamání nad tím, že Bush nedodržel slib o uvolnění cestovních víz, který dal loni na summitu v Bratislavě. "Bush to slíbil na náměstí v Bratislavě velmi zřetelně. Je čas, aby to USA udělaly," řekl FT nejmenovaný vysoký činitel komise.

Ačkoli společné prohlášení z dnešního summitu zůstane podle všeho v obecné poloze, od Američanů se čeká, že aspoň přislíbí časový rozvrh kroků vedoucích k odstranění vízové povinnosti pro turisty ze zemí EU, kteří zatím musí o víza žádat.

Pokud však v této věci nedojde na summitu k pokroku, mohla by EK v červenci zaujmout "velmi negativní" stanovisko vůči USA a navrhnout odvetná opatření.

Bezvízový styk s USA je dlouhodobou prioritou nových členských zemí, které se snaží, aby jejich požadavek podpořila EU na nejvyšší úrovni.

Polská výjimka

Americký Senát před třemi týdny schválil návrh, aby do bezvízového programu byly dočasně na dva roky zapojeny země Evropské unie, které vojensky pomáhají USA v Iráku či v Afghánistánu jednotkou nejméně o 300 vojácích a nepředstavují pro USA bezpečnostní riziko. Ačkoli žádná země není v textu výslovně uvedena, podmínky splňuje z nových členských zemí EU pouze Polsko.

Dodatek však postrádá podporu vlády USA: takovéto změny by totiž podle vládních činitelů neměly být šity na míru jedné zemi, ale měly by vycházet ze stávajícího imigračního zákona. O dodatku bude muset ještě jednat Sněmovna reprezentantů, která svoji mnohem přísnější verzi imigračního zákona schválila loni koncem roku. V Kongresu se proto čeká ostré dohodovací řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám