Hlavní obsah

Bush přiletěl do Vídně, není ale vítaným hostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Americký prezident George Bush přiletěl kolem 21. hodiny SELČ do rakouské metropole Vídně. Ve středu by se měla hlava největší světové velmoci zúčastnit jednání EU-USA. Ve městě valčíků však protestují proti Bushově návštěvě demonstranti, kterým se nelíbí především americká politika v Iráku.

Článek

Bush přiletěl do Vídně v doprovodu své manželky Laury a ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Na summitu se má mimo jiné jednat o společném postupu Západu v záležitostí íránského jaderného programu.

Teheránský režim je podezírán, že pod rouškou atomové energetiky vyvíjí jadernou zbraň. Na druhé straně se podle agentury AFP očekává, že evropští politici budou Bushovi klást nepříjemné otázky o věznici na základně Guantánamo, kde jsou bez soudu zadržováni údajní přívrženci islamistického terorismu, nebo o údajných tajných letech CIA s vězni nad Evropou.

Na Bushe čekaly atrapy bomb

Ve Vídni byly v úterý odhaleny atrapy čtyř bomb, které způsobily vrásky na čelech organizátorům summitu EU-USA.

To vedlo k dalšímu zvýšení bezpečnostních opatření, která již byla podniknuta a která jsou nejrozsáhlejší za několik desítek let. Mnoho ulic a celých částí centra Vídně je zcela uzavřeno.

Podezřelé balíčky a kufry byly objeveny na různých místech v centru města, v jednom případě i nedaleko hotelu Intercontinental, v němž má Bush přenocovat. Ve všech případech se ukázalo, že šlo jen o neškodné atrapy, přitom jedna z nich byla doprovázena textem, který podle policejního mluvčího prokázal, že nálezy skutečně souvisejí s Bushovou návštěvou. Uvedl, že podle textu nemá celá akce žádné islamistické nebo teroristické pozadí.

Na ostraze se podílí na 3000 pracovníků rakouských i amerických bezpečnostních složek, další agenty si přivezl Bush s sebou. Policisté se nebudou starat jen o bezpečnost amerického prezidenta a dalších státníků, ale i o hladký průběh demonstrací proti Bushově politice, kterých bylo na středu ohlášeno více než deset.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám