Hlavní obsah

Unesené vojáky našli v Iráku mrtvé, zabila je al-Kajdá

BAGDÁD

Dva zmizelí američtí vojáci, k jejichž únosu se přihlásila skupina blízká irácké pobočce al-Kajdá, byli v nalezeni mrtvi. Oznámilo to v úterý irácké ministerstvo obrany. Americké velitelství zprávu dlouho odmítalo potvrdit, ale po testech DNA to udělalo. Vojáci byli údajně mučeni a k jejich popravě se přihásili sami únosci.

Článek

"Oznamujeme dobré zprávy islámským národům, splnili jsme Boží vůli a zabili dvě křižácká zvířata, které jsem zajali," uvedla Rada mudžáhidů, která se k únosu přihlásila. Útok podle ní vedl emír Abú Hamza Muhadžír, jenž je považován za nástupce zabitého Abú Musí Zarkávího. 

"Dvě těla byla nalezena. Nepotvrdíme, že by tito dva lidé byli ti, po nichž pátráme," uvedl ještě předtím odpoledne mluvčí koaličních sil v Iráku major William Wilhoite. Teta jednoho z unesených Kristiana Menachiho přitom v té době už byla z armádních zdrojů informována o úmrtí svého synovce.

O nálezu těl na farmě v poledne informovalo irácké ministerstvo obrany s tím, že jde o hledané muže. "Tito dva vojáci byli zabiti a jejich těla byla nalezena nedaleko elektrárny u Júsufíje," řekl irácký generálmajor Abdul Azíz Mohamed.

Těla byla obklopena nastraženými náložemi, z nichž jedna explodovala, ale nikoho nezranila. Odstraňování výbušnin zabralo dvanáct hodin

Kristian Menchaca a Thomas L. Tucker ze 101. vzdušné výsadkové divize byli vedeni jako nezvěstní od pátku. Podle svědků byli uneseni po útoku na kontrolní stanoviště u města Júsufíja.. K jejich únosu se v pondělí přihlásila na internetu skupina blízká irácké pobočce al-Kajdá.

Americké armádě se v rámci rozsáhlé pátrací akce podařilo vypátrat vůz, ve kterém oba vojáky odvezli. Na zadním sedadle byly stopy krve. [celá zpráva]

Při útocích zahynulo přes dvacet lidí

V Iráku v úterý zahynulo přes 20 lidí. Armáda USA oznámila, že severně od Bagdádu zabila 15 teroristů, avšak irácká policie tvrdí, že oběti jsou civilisté..Podle armády se dostali američtí vojáci do palby severně od města Bákubá a 15 útočníků zabili. Našli prý na místě také skrýš zbraní a výbušnin a zadrželi několik povstalců. Irácká policie však tvrdí, že Američané při zátahu na povstalce zabili 13 zaměstnanců jednoho statku. V době útoku údajně spali na poli, na němž se pásl dobytek.

Při pumovém útoku zahynulo na bagdádském tržišti sedm osob, přestože na bezpečnost ve městě dbá 50 000 iráckých a amerických vojáků. V Basře zaútočil sebevražedný atentátník na skupinu starých a postižených lidí, kteří se shromáždili, aby si vyzvedli penzi. Kromě sebe zabil ještě jednu ženu a zranil pět lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám