Hlavní obsah

Gašparovič pověří Fica sestavením vlády v úterý

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Ivan Gašparovič zahájil v pondělí jednání s představiteli parlamentních stran. Jako prvního přijal předsedu vítězné strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica. Zatím ho však sestavením vlády nepověřil, udělá to ale v úterý. Do Prezidentského paláce v Bratislavě postupně přicházejí další předsedové stran, které uspěly v sobotních parlamentních volbách.

Článek

"To, že jsem ho nepověřil v pondělí je pouze technická záležitost, protože až do večera jsem jednal s předsedy parlamentních stran," uvedl. Prezidenta potěšilo, že všichni předsedové stran oznámili, že jsou v případě pozvání připraveni jednat s Ficem. Gašparovič odmítl komentovat možné povolební koalice. "Při jednání jsme mluvili o pěti možných kombinacích, ale tři jsou z toho takové, o nichž se bude nejvíce mluvit," dodal. 

"Pan prezident mě pověří sestavením vlády po ukončení prvního kola konzultací s představiteli všech parlamentních stran," řekl Fico novinářům. Pro předsedu vítězné strany je důležité, aby program příští vlády byl orientovaný od středu do leva.

"Bude to program se silnými sociálními prvky. Program, který současně zabezpečí udržitelný hospodářský růst a příliv dalších investic," uvedl Fico  a dodal, že jednou z podmínek vstupu jeho strany do vlády je zavedení druhé snížené sazby daně z přidané hodnoty.

"Budeme také trvat na okamžitém zrušení poplatků ve zdravotnictví a na kompenzačním příspěvku pro ty, kteří mají průměrné a podprůměrné důchody," sdělil ještě.

Koalice se zatím nerýsuje

Zatím není jasné, s kým Fico zahájí jednání o sestavení nové vládní koalice. "Situace je složitá, protože strana Smer - sociální demokracie je jedinou levicovou stranou v parlamentu. Ostatní strany jsou pravicové nebo středo - pravicové. Jedno je jisté, nepůjdeme do vlády, která by plnila pravicový program. Chceme jednat se všemi parlamentními stranami a budeme hledat programové průniky," uvedl Fico.

Nová vládní koalice musí být sestavna ze tří stran, aby měla většinu. Jedinou výjimkou by byla velká koalice stran Smer - sociální demokracie a SDKU Mikuláše Dzurindy, jak plyne z výsledků voleb. [celá zpráva]

"Jsou mezi námi příliš velké programové rozdíly," nepřímo vyloučil tuto možnost Fico. Připustil však, že vytvoří koalici ze současných opozičních i koaličních stran: "Je to tak pravděpodobné, až to hraničí s jistotou."

Představitelé ostatních stran jsou před jednáním s Ficem opatrní. Jedině šéf nacionalistů Ján Slota prohlásil, že jeho strana se už cítí členem vlády: "Budeme ve vládě, ať se to někomu líbí, nebo ne. Máme zájem o ministerstvo dopravy a školství. Měli bychom zájem také o resort vnitra."

Mečiar poprvé na veřejnosti

Podobný postoj se očekává i od Lidové strany HZDS, která sice zažila volební propadák, ale jejich 15 poslanců ještě může ve 150členném parlamentu zamíchat kartami.

Od sobotních voleb se poprvé objevil na veřejnosti Vladimír Mečiar. Po jednání s prezidentem Gašparovičem prohlásil, že očekává nabídku od předsedy vítězné strany.

Na otázku, zda by jeho Lidová strana HZDS vstoupila do koalice se stranou Smer - soc. dem a SNS Mečiar uvedl: "Pro mně je předseda SNS Ján Slota problémový partner."

Přiznal, že HZDS volby prohrálo. "Před čtyřmi lety jsme volby vyhráli a do vlády nás nikdo nechtěl. Tyto volby jsme prohráli a vláda se před námi otevírá. Mohl bych to charakterizovat tak, že před čtyřmi lety to byl pláč vítězů, dnes je to úsměv poražených," dodal. Mečiar odmítl úvahy o tom, že on jako osoba je překážkou vstupu HZDS do vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku se při volbách i střílelo

V sobotu od sedmé hodiny může 4,2 miliónu oprávněných voličů na Slovensku odevzdat svůj hlas v předčasných parlamentních volbách. Celkem 5899 volebních...

Výběr článků

Načítám