Hlavní obsah

Japonsko prosadilo krok k obnovení lovu velryb

Na zasedání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) se podařilo Japonsku a dalším zemím prosazujícím lov velryb prosadit v pondělí těsnou většinou deklaraci, podle níž už není nutné prodlužovat moratorium na komerční lov kytovců. Deklarace však automaticky neznamená obnovení lovu, které musí schválit tři čtvrtiny členů komise. Bude to však snažší.

Článek

Deklaraci předložili ostrovy St Kitts a Nevis, kde se zasedání koná. Uvádí se v ní: "Moratorium, které bylo jasně míněno jako dočasné, už není dál nutné." Japonsko a další země prosazující komerční lov velryb chtějí, aby bylo moratorium nahrazeno kvótami kytovců, které je možné ulovit. Země, jež chtějí obnovit komerční lov velryb, při prosazení deklarace úzce spolupracovaly.

Ochránci velryb jsou zděšeni a říkají, že národy bojující za ochranu velryb by měly lépe spolupracovat. "Je to budíček pro země, které tvrdí, že se starají o velryby a chtějí je chránit, aby začaly jednat," uvedl mluvčí ochranářské společnosti International Fund for Animal Welfare Joht Singh.

Brazílie a Nový Zéland už oznámily, že míní deklaraci napadnout. "Je to největší porážka ochránců, kterou utrpěli na IWC, a jde o zřetelné diplomatické vítězství Japonska," uvedl novozélandský ministr životního prostředí Chris Carter.

Japonsko se snaží spolu s Norskem a Islandem lov velryb prosadit dlouhodobě. Aby zvrátilo rozhodnutí IWC, které vstoupilo v platnost v roce 1986, přesvědčuje ke vstupu malé ostrovní státy, jimž výměnou za podporu v IWC poskytuje hospodářskou pomoc.

Japonsko už nyní velryby loví, tvrdí však, že jen pro vědecké účely. [celá zpráva] Počty ulovených kusů tomu nenapovídají stejně jako informace, že velrybí maso má být nabízeno ve školních jídelnách. [celá zpráva]

Zrušení moratoria však podle Japonska nemá vést k masovému vybíjení kytovců. "Není to návrat ke komerčnímu lovu, měl by to být počátek udržitelného velrybářství spojeného s ochranou ohrožených druhů," uvedl zástupce japonské velrybářské komise Džódži Morišita ve snaze umlčet ochránce.

Anketa

Souhlasíte s obnovením lovu velryb?
Ano
3,3 %
Pouze v omezené míře
3,6 %
Ne
93,1 %
Celkem hlasovalo 1153 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonsko žádá obnovení komerčního lovu velryb

Japonsko požádalo Mezinárodní velrybářskou komisi (IWC) o zrušení zákazu komerčního lovu velryb. Učinilo tak hned první den čtyřdenního výročního zasedání IWC,...

Japonsko chce zdvojnásobit lov velryb

Japonsko chce v rámci svého sporného programu lovu velryb pro vědecké účely zdvojnásobit kvótu pro plejtváky malé, známé také pod jménem mink, a poprvé odlovit...

Výběr článků

Načítám