Hlavní obsah

Al-Kajdá chystala útok na newyorské metro

V roce 2003 měla teroristická síť al-Kajdá údajně zaútočit na metro v New Yorku jedovatým plnem. Informoval o tom na své internetové stránce magazín Sunday on Time. Druhý nejvyšší muž Al-Kajdy Ajmán Zavahrí prý však celou akci zarazil, pouhých 45 dní před jejím spuštěním.

Článek

Úřady byly podle všeho o chystaném útoku, který si mohl vyžádat srovnatelný počet obětí jako útok z 11. září, informovány. Zdroj blízký vedení teroristické sítě uvedl, že Al-Kajdá chtěla využít malého speciálního zařízení, které by do jednotlivých vozů metra přivedlo smrtelně jedovatý kyanid. Zařízení bylo údajně funkční, protože plány na jeho sestavení Američané objevili při zatčení bahrajnského islamisty a nebezpečnou zbraň se jim podle nich podařilo sestrojit.

Teroristé zařízení nazývali "mubtakkar", což v překladu znamená vynález, nebo počáteční krok. Přestože jde o velmi jednoduchý stroj, jeho konstrukce je údajně přelomová. Všechny snahy o útok kyanidem, který nacisté používali v plynových komorách k vraždění Židů, totiž zatím ztroskotaly.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ale tyto informace odmítl komentovat. Mluvčí newyorské policie však uvedl, že policisté o chystaném útoku věděli.

O celé věci byl údajně informován i americký prezident George Bush a viděl i model zařízení na vypouštění kyanidu. Údajně se netajil obavami, že teroristé mohou chystat ještě daleko větší a nebezpečnější akci. "Toto je velmi špatné. Co když zastavení této operace znamená, že chystají ještě něco dalšího? Jakou větší operaci chce Zavahrí zastřít"," řekl Bush podle svědků poté, co se seznámil s plány teroristů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám