Hlavní obsah

Slovenské volby vyhrála Ficova strana, Dzurinda v závěsu

BRATISLAVA

V předčasných parlamentních volbách na Slovensku zvítězila strana Smer - sociální demokracie Roberta Fica se ziskem 29,2 procenta hlasů před Slovenskou demokratickou a křesťanskou unií (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy, které dalo svůj hlas 18,4 procenta Slováků. Fico v první reakci prohlásil, že chce sestavit vládu s levicovým programem, neupřesnil však, koho osloví na koaliční jednání.

Článek

"Výsledek je fantastický. Je to obrovská šance, že Slovensko bude solidárnější a spravedlivější. Hospodářský růst bude prospěšný nejen pro malou skupinu jako doposud. Program nové vády musí reagovat na obrovské rozdíly mezi bohatými a chudými regiony a občany," uvedl Fico, kterého prezident Ivan Gašparovič pověří sestavením nové vlády. Připustil, že bude jednat se všemi ostatními parlamentními stranami. "Nedovedu si však představit, že bych seděl ve vládě s Mikulášem Dzurindou. Jeho strana způsobila zemi mnoho škod a dělala experimenty na lidech," dodal.

Dzurinda uznal vítězství strany Smer - sociální demokracie a prohlásil, že chce spolupracovat především se současnými pravicovými vládními stranami. "Chceme bránit reformy. Mám zájem na politické a programové kontinuitě," uvedl Dzurinda.

Politologové označili za největší překvapení letošních voleb výsledek SDKU, kterou volilo mnohem víc Slováků, než tomu napovídaly předvolební průzkumy. "Je to především úspěch Mikuláše Dzurindy," uvedl analytik Pavel Haulík. Podle něho spor o reformy mobilizoval nejen jejich odpůrce, ale také jejich zastánce. "Kampaň SDKU byla velmi dobrá" dodal.

Čeští politici vnímají výsledek odlišně

Česká levice vítá vítězství strany Smer -sociální demokracie Roberta Fica ve slovenských volbách, pravice neskrývá radost z překvapivě vysokého výsledku SDKU-DS dosavadního premiéra Dzurindy. Považuje to za důkaz, že slovenská veřejnost ocenila reformy, které Dzurindova vláda zavedla. Podle levice se však takto výsledek slovenských voleb zhodnotit nedá.

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) považuje vítězství strany Smer za vynikající úspěch slovenské sociální demokracie a myslí si, že tato strana vytvoří novou slovenskou vládu. Předsedovi Ficovi už blahopřál. "Jsem rád, že jsem se nemýlil v odhadu situace, která je na Slovensku. A věřím, že jednání o nové vládě proběhnou velmi rychle a že Slovensko bude mít stabilní a dobrou vládu, která přehodnotí některé ne zrovna povedené reformy," řekl premiér.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) naopak ve výsledku slovenských voleb vidí jasný signál, že Dzurindovy reformy odmítnuty nebyly. "Osobně bych si přál, aby tu novou vládu vedl pan Dzurinda," řekl Sobotka v Otázkách. Stejný názor zastává i lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Společnost ocenila, že vláda Mikuláše Dzurindy byla úspěšná, Dzurinda i přesto, že provedl reformy, dosáhl velmi dobrého výsledku," řekl Svoboda.

Výsledky voleb na Slovenskupočet hlasůmandátů
Smer - sociální demokracie29,14 %50
Slovenská demokratická a křesťanská unie18,35 %31
Slovenská národní strana11,73 %20
Strana maďarské koalice11,68 %20
Lidová strana HZDS8,79 %15
Křesťanskodemokratické hnutí8,31 %14

Mečiarovo fiasko

Volby v roce 2002 vyhrála Lidová strana HZDS se ziskem 19,5%. Letošní výsledek HZDS označil Haulík za fiasko a katastrofu. "Strana Vladimíra Mečiara ztratila od roku 2002 více než polovinu voličů," upozornil Haulík. V odhadech po uzavření volebních místností figurovala HZDS na čtvrtém místě, ale po sečtení všech hlasů 54,67 % účastnících se voličů se propadla až na pátou pozici. [celá zpráva]

Jako možnou koalici označil Haulík Smer - HZDS - SNS, ale kvůli potřebě mezinárodní akceptace nevyloučil ani koalici Smer - KDH a SMK. V kuloárech se objevily spekulace o možné velké koalici mezi stranou Smer a Dzurindovou SDKU.

Gašparovič pověří sestavením vlády Fica

Slovenský prezident Ivan Gašparovič pověří sestavením vlády předsedu strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica. "Jsem připraven pověřit předsedu vítězné politické strany sestavením vlády," uvedl Gašparovič ve Slovenském rozhlase.

Malé strany budou rozhodující

Třetí v pořadí rovněž překvapivě skončila nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) s 11,73 procenta a těsně tak předstihla Stranu maďarské koalice (SMK), která obdržela 11,68 procenta platných hlasů. Až na pátém místě je Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) bývalého premiéra Vladimíra Mečiara s 8,79 procenta hlasů. Nejmenší stranou v novém parlamentu se ziskem 8,31 procenta bude Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Všechny tyto strany tak mohou promluvit do sestavování příští vlády, ale zatím se ani jedna nevyjádřila, s kým začne vyjednávat.

Existuje velké množství kombinací

Výsledky voleb umožňují několik možných kombinací příští vlády. Fico se zatím nevyjádřil, koho osloví jako prvního. Jazýčkem na vahách mohou být Lidová strana HZDS a KDH. Pokud nepřichází v úvahu velká koalice Smer - SDKU (81 mandátů), většinovou vládu může Fico sestavit také s HZDS a SNS (85 mandátů). Přítomnost nacionalistů ve vládě by však byla pro Fica pravděpodobně nepřijatelná. Proto naznačuje, že osloví jak opoziční, tak koaliční strany. To by mohlo být HZDS a KDH. Křesťanští demokraté by však do vlády s Mečiarem pravděpodobně nešli kvůli jeho minulosti. Proto přichází v úvahu kombinace Smer - KDH - SMK (84 mandátů), ale také Smer - KDH - SNS (84 mandátů). Podle socioložky Soni Szomolányiové, pokud se Ficovi nepodaří sestavit vládu, většinu by měla také kombinace SDKU - KDH - SMK - HZDS (80 mandátů).

KDO JE ROBERT FICO?

  • Vystudovaný právník Robert Fico (41) působil v letech 1986-1992 jako vědecký pracovník v oblasti trestního práva na Právnickém institutu Ministerstva spravedlnosti SR.
  •  Od roku 1992 byl členem Národní rady SR za Stranu demokratické levice.
  • V letech 1994 až 2000 se stal zástupcem SR při Evropské komisi pro lidská práva a Evropském soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
  • V roce 1999 však odešel z SDL a založil novou stranu Smer, za kterou kandidoval i do parlamentních voleb v letech 2002 a 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku se při volbách i střílelo

V sobotu od sedmé hodiny může 4,2 miliónu oprávněných voličů na Slovensku odevzdat svůj hlas v předčasných parlamentních volbách. Celkem 5899 volebních...

Výběr článků

Načítám