Hlavní obsah

Odhad: volby na Slovensku vyhrál opoziční Smer - sociální demokracie Roberta Fica

– BRATISLAVA
Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), ora

Zatímco v ČR před dvěma týdny zvítězila pravicová ODS, Slováci vystavili reformám pravicového kabinetu Mikuláše Dzurindy nemilosrdný účet. Podle prvních odhadů, které zveřejnila Slovenská televize, zvítězila s výraznou převahou 26,7 procenta strana Smer - sociální demokracie Roberta Fica před Dzuridnovou SDKU (13,6 procenta). Podle povolebních odhadů, které zveřejnila ve 22:30 TV Markíza, by ale odstup druhé SDKU premiéra Mikuláše Dzurindy na Ficovu stranu nebyl tak výrazný.

Článek

Na druhém místě skončila podle pátečního předvolebního odhadu Dzurindova Slovenská demokratická a křesťanská unie (13,6 procenta).

Politický comeback zaznamenali ve volbách nacionalisté žilinského primátora Jána Sloty, kteří se po čtyřech letech dostali zpět do parlamentních lavic. Slovenská národní strana by podle prvních odhadů dokonce se ziskem 11,8 procenta porazila Mečiarův subjekt Lidová strana - HZDS.

Mečiar je jedním z poražených

Poprvé od založení samostatného Slovenska v roce 1993 tak ve volbách nezvítězilo HZDS Vladimíra Mečiara. Přesto by mu odhadovaný zisk 10,3 procenta postačil k proniknutí do slovenského parlamentu. Nyní je možné, že se Smer - sociální demokracie bude ucházet o vytvoření koalice s Mečiarovou stranou.

Do slovenského jednokomorového parlamentu, který má 150 křesel, by se také vešla Strana maďarské koalice (10 procent), jež reprezentuje zájmy maďarské menšiny na Slovensku. Do parlamentu se s přehledem dostanou i křesťanští demokraté KDH s odhadovanými 9,6 procenta. Podle prvního odhadu by těsně pronikli do parlamentu i slovenští komunisté (5,9 procenta).

Volby byly na Slovensku na rozdíl od ČR jednodenní, zúčastnil se jich mj. i muž s legendárním jménem Juraj Jánošík. V Banské Bystrici se volební místnosti dokonce střílelo. [celá zpráva]

První volební odhady slovenských voleb na STV ve 22.00
1. Smer - sociální demokracie26,7 %
2. Slovenská demokratická a křesťanská unie13,6%
3. Slovenská národní strana11,8%
4. Lidová strana HZDS10,3%
5. Strana maďarské koalice10,0%
6. Křesťanskodemokratické hnutí9,6%
7. Komunistická strana Slovenska5,9%

Další volební odhady jsou příznivější pro Dzurindu

Společnost MVK provedla pro televizi Markíza povolební odhad, jenž přiřknul Smeru 27,2 procenta hlasů. Druhá SDKU premiéra Dzurindy by ale stáhla náskok, když by dostala 19 procent hlasů. Smer by tak obsadil 45 poslaneckých křesel, SDKU by získala 32 mandátů.

Na třetím místě by podle MVK skončila Strana maďarské koalice s 11,8 procenty hlasů, což by znamenalo 21 mandátů 

Do parlamentu by se ještě dostali národovci (9,6 procenta a 18 mandátů) před HZDS a KDH (shodně 8,6 procenta a 17 křesel). Komunisté by podle odhadů televize Markíza nepřekročili pětiprocentní hranici, kterou potřebují k obsazení parlamentních křesel.

První poviolební odhady společnosti MVK pro TV Markíza
1. Smer - sociální demokracie27,2 %
2. Slovenská demokratická a křesťanská unie19,0%
3. Strana maďarské koalice11,8%
4. Slovenská národní strana9,6%
5.-6. Lidová strana HZDS8,6%
5.-6. Křesťanskodemokratické hnutí8,6%
7. Komunistická strana Slovenska4,7%

Anketa

Kdo by byl podle vás lepším slovenským premiérem?
Robert Fico (Smer - sociální demokracie)
34,6 %
Mikuláš Dzurinda (SDKU)
65,4 %
Celkem hlasovalo 6263 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku se při volbách i střílelo

V sobotu od sedmé hodiny může 4,2 miliónu oprávněných voličů na Slovensku odevzdat svůj hlas v předčasných parlamentních volbách. Celkem 5899 volebních...

Výběr článků

Načítám