Hlavní obsah

Italský princ zatčen za organizování prostituce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARENNA

Viktor Emanuel Savojský, syn posledního italského krále, byl po svém pátečním zatčení převezen do věznice v Potenze. Devětašedesátiletý muž, který používá titul princ, čelí podezření z korupce, padělání listin a organizování prostituce. Spolu s ním bylo zatčeno dalších 12 lidí, včetně několika vysoce postavených úředníků.

Článek

Viktor Emanuel údajně najímal prostitutky, které poté doručil klientům kasina v italské enklávě ve Švýcarsku, jež se nazývá Campione D´Italia. Jde o jeden z nejlépe utajených daňových rájů na zemi a místní kasino je věhlasné především kvůli podezřením z korupce a nezákonného obchodování. V policejní síti skončil i starosta Campione D´Italia Roberto Salmoiraghi.

Italská státní televize dnes v této souvislosti navíc spekuluje i o podílu jeho příbuzného, bývalého bulharského krále Simeona II., na těchto nelegálních obchodech. Oba jsou příslušníky šlechtického rodu Sachsen-Coburg-Ghota a Simeon byl pod občanským jménem Sakskoburggotski v letech 2001 až 2005 bulharským premiérem.

Rodina italského monarchy ale všechna obvinění odmítá. "Je to bláznovství," řekla listu Corriere della Sera manželka Viktora Emanuela Marina Doriaová. "Viktor je čestný muž," dodala. Reakci jeho syna Emanuela Filiberta zase přinesl deník La Repubblica. "Itálie nás po mnoha desítkách let exilu nechává opět trpět," řekl. A dodal, že byl celou událostí "omráčen".

Královská rodina se přitom do Itálie vrátila teprve v roce 2002, poté co v exilu strávila zhruba půl století. Příslušníci královského rodu museli zemi opustit, kvůli své podpoře režimu fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Viktor Emanuel byla zatčen ve městě Varenna na pobřeží jezera Como. V noci byl převezen do Potenzy, kde sídlí vyšetřovatelé případu. "Opatřením, která jsme přijali, předcházelo dlouhé vyšetřování," řekl Aleberto Iannuzi, který podepsal zatykač na syna posledního italského krále.

Není to však první případ, kdy se monarcha zapletl se zákonem. V roce 1978 byl trestně stíhán za výstřel z brokovnice, který smrtelně zranil devatenáctiletého Němce. Viktor Emanuel ale tehdy prohlašoval, že střílel do vzduchu, a za pravdu mu posléze dala i justice.

Reklama

Související témata:

Související články

Italský princ bez koruny se žení

Emanuele Filiberto Savojský (31), vnuk posledního italského krále Umberta II., se ve čtvrtek bude ženit. Vyvolenou se stane jeho o tři roky starší francouzská...

Výběr článků

Načítám