Hlavní obsah

Britská královna oslavila osmdesáté narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Desetitisíce lidí - Londýňanů i návštěvníků britské metropole v sobotu v nádherném slunečném počasí oslavily 80. narozeniny královny Alžběty II. Královna se narodila 21. dubna, ale právě počasí je důvodem, proč se oficiální ceremonie překládají na červen.

Článek

Sobotní program oslav trval přes tři hodiny. Na začátku je starobylý obřad zvaný anglicky Trooping the colour, který není pouhou vojenskou přehlídkou, ale místy jakýmsi vojenským pochodovým "baletem" plným složitých transformací útvarů včetně vojenských kapel a jízdních bubeníků, kteří aby mohli bubnovat, musejí své koně řídit nohama.

Přehlídky se účastní pravidelné jednotky, nejde o speciální palácovou přehlídkovou stráž. V sobotu to byly útvary, které ještě před půl rokem působily v Iráku, takže britští profesionální vojáci musejí zvládnout nejen své obrněné transportéry, tanky a další moderní komunikační a vojenskou techniku, ale ještě jízdu na koni a ceremoniální pochod na počest hlavy státu.

Bezprostředně po přehlídce královna odjela v otevřeném kočáře špalírem lidí po třídě The Mall do Buckinghamského paláce, kde z balkonu pozdravila desetitisíce lidí, kteří se zde shromáždily. Závěrem dnešních oslav byla letecká přehlídka, kde královské letectvo ukázalo stíhačky Spitfire a Hawker Hurricane a bombardér Lancaster z druhé světové války a současně své nejnovější zdroje.

Letošní 80. narozeny královny, která panuje od roku 1953, se slaví sérií akcí už od dubna. Královna v dubnu kromě soukromé rodinné oslavy pozvala do Buckinghamského paláce 90 lidí, kteří se narodili ve stejný den jako ona. Tento týden se konala zvláštní bohoslužba a příští týden je v Buckinghamském paláci party pro děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Britské panovnici je právě 80 let

Druhá nejdéle vládnoucí hlava státu na světě, britská královna Alžběta II., se v pátek v plné síle dožívá 80. narozenin. Dvacet let po dosažení hranice...

Výběr článků

Načítám