Hlavní obsah

Na Slovensku se při volbách i střílelo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

V sobotu od sedmé hodiny může 4,2 miliónu oprávněných voličů na Slovensku odevzdat svůj hlas v předčasných parlamentních volbách. Celkem 5899 volebních místností bude otevřeno do 22. hodiny. Hned poté budou zveřejněny první odhady. Už se však vyskytly i první problémy - někdo střílel na volební místnost ze vzduchovky.

Článek

Neznámý pachatel střelil čtyřikrát do oken jedné z volebních místností v Banské Bystrici. Při střelbě nebyl nikdo zraněný, na budově jen prasklo sklo. Podle policie pachatel střílel ze vzdálenosti asi 300 metrů a použil vzduchovku. Policie totiž našla pod oknem právě náboje z této zbraně.

Velká účast

Dopoledne odvolila na některých místech až třetina voličů, co je proti předpokladům nečekaně vysoké číslo. Podle průzkumů hrozila nejnižší účast v novodobé historii země. Agentury předpovídaly, že voleb se zúčastní pouze 53 až 56 procent voličů.

Svoje hlasy už odevzdali také největší rivalové. Předseda strany Smer - sociální demokracie Rober Fico hlasoval v obci Alekšince nedaleko Nitry. Výsledky tipovat nechtěl. "Úspěchem pro naši stranu bude výhra v těchto volbách a to, že se nám podaří sestavit vládní koalici, která bude prosazovat program od středu doleva," řekl Fico. Odpoledne si Fico zahraje v obci fotbal. Pak se vrací do centrály strany v Bratislavě.

Dzurinda volil hodinu před polednem na největším bratislavském sídlišti Petržalka. Dzurinda rovněž nechtěl tipovat vítěze voleb ani výsledek své strany SDKU. Dzurinda stráví den s rodinou a odpoledne si půjde zaplavat.

Favoritem je Ficův Smer

Podle všech průzkumů veřejného mínění by měly mít volby jasného vítěze. S převahou by měla vyhrát strana Smer - sociální demokracie vedená Robertem Ficem. Bez této strany pravděpodobně nebude možné sestavit novou koalici. O příštích možných koalicích však zatím Fico nahlas nemluví a prohlásil, že vše záleží na tom jak voliči rozdají karty. Fico nevyloučil, že příští koalice může být kombinací současných vládních a opozičních sil.

Pět tisíc korun za hlas

Průběh parlamentních voleb na Slovensku je zatím bezproblémový. Klidný charakter hlasování narušil pouze kandidát strany Smer - sociální demokracie Ondrej Kovalský, který v Banské Bystrici nabízí voličům za každý hlas dárkové poukazy v hodnotě 5 tisíc korun. Kovalský je totiž na kandidátce na nevolitelném 111. místě a dárkovými poukazy se snaží získat preferenční hlasy, aby se dostal do parlamentu. Strana Smer - sociální demokracie se od jeho počínání okamžitě distancovala.

V Terchové volil Juraj Jánošík

Ve volební místnosti v obci Terchová na severu Slovenska se objevil v národním kroji mladý muž, který předložil občanský průkaz na jméno Juraj Jánošík. Právě v této obci se narodil legendární zbojník stejného jména. V obci žije celkem 35 lidí s příjmením Jánošík, ale pouze jediný je Juraj. "Hraji v lidové kapele a dnes hrajeme na svatbě. Tak jsem se už oblékl do kroje a šel jsem volit," uvedl Juraj Jánošík.

Mečiar poprvé nevyhraje

Vypadá to tak, že na Slovensku jednu tradici určitě poruší - od roku 1992 totiž ve všech volbách zvítězila Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara. Od roku 1998 to však byla Pyrrhova vítězství, protože s Mečiarem do koalice nechtěl nikdo. HZDS je tedy už osm let v opozici. Vztahy mezi Ficem a Mečiarem nejsou nijak dobré, ale až povolební vývoj ukáže, zda tito dva politici dokážou spolupracovat. Jedna z povolebních variant je totiž koalice Smer - HZDS. "Voliči nás tlačí k sobě," přiznal místopředseda HZDS Viliam Veteška. Rovněž Mečiar tvrdí, že jeho strana je už akceptovatelná doma i v zahraničí a nevidí žádných překážku vstupu do vlády. Politologové však upozorňují, že zahraničí nezapomnělo na Mečiarovy praktiky z let 1992 až 1998.

Nacionalisté zpátky do hry

Do parlamentu zasednou po čtyřleté přestávce poslanci nacionalistické Slovenské národní strany (SNS). Představitelé SNS překonali vnitřní rozbroje a jednota strany jim přináší podle průzkumů veřejného mínění preference pohybující se kolem deseti procent. Předseda opoziční strany Smer - sociální demokracie Robert Fico se před několika dny setkal s lídrem SNS Jánem Slotou a okamžitě se objevily spekulace, že SNS by mohla být součástí nové vládní koalice. "Je to výmysl představitelů vládních stran, aby strašili voliče," reagoval Fico. Pokud však národní strana získá ve volbách přes deset procent, bude silným hráčem, s nímž se bude muset počítat.     

Předseda SNS a primátor Žiliny Slota je známý svým nevybíravým slovníkem. Často slovně útočí hlavně na Maďary, ale také na homosexuály a pedofily. Známý je jeho výrok, kdy vyzval Slováky, aby nasedli do tanků a srovnali Budapešť. Vládní Stranu maďarské koalice (SMK), která zastupuje zájmy půl milionové maďarské menšiny žijící na jihu Slovenska, považuje za iredentistickou a šovinistickou.

Pravice sama vládnout nebude

Vládní koalice však stále věří v možnost pokračování pravicové koalice. Podle průzkumů veřejného mínění to však není příliš reálné. "Bez strany Smer, nebo bez HZDS asi nebude možné příští vládu sestavit," připustil předseda vládní Strany maďarské koalice Béla Bugár. Voliči Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy upřednostňují pokračování pravicové koalice, následně koalici s HZDS a pouze malá část si dokáže představit koalici se stranou Smer - sociální demokracie. Pravicové koalici by mohlo pomoci k větší šanci na pokračování také liberální Svobodné fórum, které se však v posledních dnech zmítá ve vnitřních sporech a není jisté, zda překročí pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do parlamentu. "Strany se budou spojovat nikoliv na základě přání svých voličů, ale na základě výsledků voleb," upozornil se sociolog Pavol Haulík. Podle Haulíka se bude značné procento voličů rozhodovat až na poslední chvíli.

Poslední průzkum veřejného mínění

Podle posledních průzkumů preference strany Smer - sociální demokracie těsně před volbami mírně klesají, ale stále to stačí na suverénní vítězství. V pátek zveřejněný průzkum agentury MVK odhaduje zisk strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica na 28 procent. Na dalších místech by se umístila Slovenská demokratická a křesťanská unie premiéra Mikuláše Dzurindy (12,5%), Lidová strana HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara (11,5%), Křesťanskodemokratické hnutí (10,5%), Strana maďarské koalice (10%), Slovenská národní strana (10%), Svobodné fórum (6%) a Komunistická strana Slovenska (5%). Agentura MVK odhadla účast ve volbách na 52 až 56 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám