Hlavní obsah

Přes bezpečnostní opatření v Bagdádu zabíjel sebevrah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Sektářské násilí v Iráku nadále pokračuje. Sebevražedný atentátník s náloží v podpatcích se v pátek odpálil v šíitské mešitě v Bagdádu, nálož deset lidí zabila a dvacet pět jich zranila. Mešita se stala terčem útoku, přestože byla ve středu v irácké metropoli zavedena mimořádná bezpečnostní opatření a do akce nasazeno na 40 000 vojáků a policistů. V pátek nesmějí do ulic auta.

Článek

Atentátníkovi se útok povedl, protože měl výbušninu v podpatcích a tudíž se ji nepodařilo odhalit při zpřísněných kontrolách ve městě i v mešitě. Mešita na severu irácké metropole se stala terčem atentátu už 7. dubna, kdy v ní zemřelo 90 osob. Tehdy si sebevražední atentátníci navlékli ženské šaty. 

Imám mešity se domnívá, že útok byl namířen přímo proti němu, neboť je členem parlamentu a v koalici šíitských stran zastává významnou pozici. Vyvázl však nezraněn. Tisku sdělil, že podobné činy nemohou zastavit probíhající politický proces v zemi. Z útoku obvinil iráckou al-Kajdá a členy Husajnovy rozpuštěné strany Baas. Podle něj atentátník vypadal jako příznivce zabitého vůdce irácké odnože al-Kajdá Abú Musí Zarkávího.

Zarkáví se v zemi prý pokoušel rozpoutat sektářský konflikt mezi šíity a sunnity.

Po zavedení kontrol se počet útoků snížil, ale už v pátek ráno se povedlo odpálit auto plné výbušnin na jihovýchodě města. Exploze u obchodu s potravinami zabila tři lidi a čtrnáct jich zranila.

Reklama

Výběr článků

Načítám