Hlavní obsah

Fico a Dzurinda si v televizní diskusi nic nedarovali

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Ve čtvrtek večer odvysílala televize Markíza poslední předvolební diskusi za účasti předsedy strany Smer - sociální demokracie Roberta Fica, předsedy Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) Mikuláše Dzurindy a předsedy Lidové strany HZDS Vladimíra Mečiara. Především Fico a Dzurinda si navzájem nic nedarovali a došlo i na osobní útoky.

Článek

Oba si tykali, chvílemi se oslovovali familiárně Robert a Miki, ale po několika vzájemných ostrých útocích Fico prohlásil, že si nedovede představit, že by seděl v jedné vládě s Dzurindou.

Když například Fico prohlásil, že jeho strana je zásadně proti zpoplatnění denní formy studia na vysokých školách, Dzurinda řekl, že Fico deně vozí svého 12letého syna do soukromé školy a nedopřeje ostatním kvalitní vzdělání. "Ano, jsou tam velmi dobré jazykové kurzy a platím za syna dva a půl tisíce korun měsíčně. Při platu poslance to zvládnu," přiznal Fico.

Předseda SDKU to okamžitě využil a prohlásil, že to je podivný lídr levice, když se vysmívá chudším, že on na to má. "Dává svého syna do kvalitní soukromé školy a nedopřeje podobně kvalitní vzdělání také ostatním. My chceme zavést školné, ale zvýšili bychom trojnásobně stipendia pro studenty z chudých rodin," dodal. Dzurinda vyčítal Ficovi především bohaté sponzory jeho strany.

Vzájemná obvinění z korupce

Fico opětovně obvinil Dzurindu, že kampaň jeho strany je financovaná z tunelování státních zakázek. "Není to pravda. To říkáš proto, že si to nedovedeš jinak ani představit. Ty máš ve straně takové lidi, kteří privatizovali a nyní tě sponzorují," reagoval Dzurinda.

Lídr opozice vyčítal Dzurindovi, že za jeho vlády odešlo pracovat do zahraničí 350 tisíc Slováků. "Je to druhá největší vystěhovalecká vlna v historii tohoto národa," dodal. Předseda vlády opravil toto číslo na 160 tisíc a divil se, proč chce Fico bránit lidem v hledání lepší práce v zahraničí.

Fico prohlásil, že Dzurindova vláda pomáhala jen bohatým a prohloubila rozdíly mezi lidmi. "Jsou to rozdíly a chudoba, jaké tady nikdy nebyly. Rozmohla se korupce a zdravotnictví je na kolenou," uvedl. Pro Dzurindu je prioritou dokončit reformy, aby se na Slovensku lépe žilo. "Kolik na to ještě potřebuješ času? Třicet let?," vmetl mu do očí Fico. Lídr opozice prohlásil, že v žádném případě nevstoupí do vlády, která by měla pravicový program.

Mečiarův košilatý vtip

Mečiar do této debaty příliš nezapadl, tak si neodpustil alespoň vtip: "Mečiar, Dzurinda a Fico jsou společně na záchodě. Mečiar se k nim stále otáčí zády. Ostatní se ho ptají, proč se před nimi stydí? Mečiar odpovídá: Protože vás dobře znám. Když Fico vidí něco většího, chtěl by to znárodnit a Dzurinda by to okamžitě prodal do zahraničí."

Mečiar v závěru debaty přiznal, že program jeho strany má určité styčné body s programem SDKU i s programem strany Smer - sociální demokracie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám