Hlavní obsah

Mladý Čech na Korsice vyváznul s podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ke třem měsícům vězení podmínečně odsoudil ve čtvrtek soud pro mladistvé v Ajacciu na Korsice sedmnáctiletého českého mladíka. Byl obviněn, že spolu se starším krajanem založil loni na ostrově požár. Stání sledovala i česká konzulka v Paříži Lucie Kodejšová.

Článek

Soud uznal mladíka vinným z neúmyslného způsobení požáru, za což je ve Francii horní sazba až jeden rok vězení, pro mladistvého šest měsíců. Právě ty žádal pro obviněného prokurátor.

Podmínečný trest znamená, že mladík může okamžitě opustit Francii, kde musel celou dobu na soud čekat, řekla konzulka. K tomu, zda se odsouzený vrátí do vlasti, se nechtěla vyjadřovat. Mladík, který během procesu podle jejích slov "výslovně vinu nepřiznal", má nyní deset dní na případné odvolání.

Výsledek procesu je podle konzulky úspěch

Lucie Kodejšová řekla, že výsledek procesu považuje za úspěch pro obviněného. Oběma mladíkům totiž hrozilo až deset let vězení, pokud by se jim prokázalo úmyslné založení požáru, a i neúmyslné se ve Francii posuzuje velmi vážně. Konzulka vyzdvihla práci mladíkova francouzského advokáta, který dokázal dobře reagovat na argumenty obžaloby. Řekla také, že pro obžalovaného udělalo maximum české velvyslanectví.

Proces s druhým, zletilým Čechem, se má konat před běžným soudem v září. Čtvrteční rozsudek by mu mohl pomoci.

Oba mladíci byli zadrženi loni 19. srpna kvůli požáru, při němž u korsického města Porto-Vecchio shořelo asi sto metrů čtvrtečních porostu. V jejich neprospěch hovořily cigarety a zápalky, které měli u sebe, a nedopalky, které se našly na místě. Oba strávili měsíc ve vyšetřovací vazbě. Mladistvému pak bylo povoleno, aby na soud čekal u sestry žijící v Paříži, druhý zůstal na Korsice, kde pracuje v hotelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi půjdou kvůli požáru na Korsice k soudu

V polovině června a poté v září se uskuteční oddělené soudní procesy se dvěma českými mladíky, které francouzské úřady činí zodpovědnými za lesní požár loni...

Výběr článků

Načítám