Hlavní obsah

Gašparovič vyzval Slováky k účasti ve volbách

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský prezident Ivan Gašparovič ve čtvrtek v televizním a rozhlasovém projevu vyzval Slováky k účasti v sobotních parlamentních volbách. "V sobotu bude každý jeden hlas rozhodovat o tom, kdo bude spravovat náš stát," uvedl prezident.

Článek

Gašparovič přiznal, že je zneklidněn avizovanou velmi nízkou volební účastí, která by se podle průzkumů měla pohybovat jen kolem padesáti procent, což by byla historicky nejnižší účast od roku 1990.

"Pokud chceme v naší zemi něco zlepšit, musíme se o to svou účastí ve volbách přičinit. Věřím, že uplatníte svou odpovědnost a zúčastníte se jich," řekl prezident. Před čtyřmi lety se voleb zúčastnilo 70 procent Slováků.

V sobotu 17. června se budou na Slovensku konat předčasné volby, na nichž se shodly politické srany po rozpadu vládní koalice. Velkým favoritem voleb je opoziční strana Smer - sociální demokracie, kterou by podle průzkumu Ústavu veřejného mínění Statistického úřadu SR volilo 28,5 procenta Slováků. Na druhém místě by se umístila lidová strana HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara (12,9%) a na třetím Slovenská demokratická a křesťanská unie premiéra Mikuláše Dzurindy (12,7%).

Do parlamentu by se ještě dostala Strana maďarské koalice (10,3%), Slovenská národní strana (9,7%), Křesťanskodemokratické hnutí (8,9%) a Komunistická strana Slovenska (5,1%). Liberální Svobodné fórum by podle tohoto průzkumu nepřekročilo pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu a získalo by pouze 4,6 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám