Hlavní obsah

Ofenzívy v Afghánistánu se účastní deset tisíc vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Koaliční síly v Afghánistánu zahájily v noci na čtvrtek v horách na jihu země největší ofenzívu od svržení fundamentalistického režimu Tálibánu v roce 2001. Účastní se jí na deset tisíc afghánských a koaličních vojáků. Cílem akce Horský úder je potlačit aktivitu Tálibánu na jihu země, který ovládají vzbouřenci.

Článek

Rozsáhlá operace probíhá v provinciích Uruzgán, Hílmand, Kandahár a Zábul. Je časově neomezená: "Žádné pevné datum ukončení operace není stanoveno. Koaliční síly v ní budou pokračovat do léta a dokud nesplní své cíle," uvádí se v prohlášení koaličních sil.

Horského úderu se účastní asi 2300 příslušníků amerických ozbrojených sil, 3300 britských vojáků, 2200 Kanaďanů, 3500 příslušníků afghánských ozbrojených sil a koaliční letecké síly. Představuje odpověď na jarní ofenzívu Tálibánu, která přinesla řadu atentátů včetně sebevražedných a si vyžádala jen za poslední měsíc 550 mrtvých, většinou na straně povstalců.

Při poslední vlně násilí bylo při střetech mezi povstalci na jedné straně a koaličními a afghánskými oddíly na straně druhé zabito od poloviny května na 550 lidí, převážně rebelů.

Na jihu Afghánistánu je nadále bezpečnostní situace v celé zemi nejhorší. V Kandaháru ve čtvrtek zahynulo nejméně deset afghánských dělníků jedoucích do práce na americké základně. "Byla to silná exploze. Nevíme, jestli výbušnina byla uvnitř minibusu nebo ne," řekl policista Ráz Muhammad, který se na místo výbuchu dostavil. Nálož podle jeho slov explodovala, když se autobus zastavil jako každé ráno před místní pekárnou, aby si dělníci mohli koupit chleba.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO: Talibán nás z Afghánistánu nevyžene

Severoatlantická aliance neustoupí od svého záměru rozmístit v létě šest tisíc vojáků stabilizačních sil ISAF na afghánském jihu i přes silný ozbrojený odpor...

Výběr článků

Načítám