Hlavní obsah

Propustili duchovního, který inspiroval atanetáty na Bali

Právo, DPA, BBC, pur
JAKARTA

Po necelých 26 měsících opustil ve středu ráno vězení v indonéské Jakartě radikální muslimský duchovní Abu Bakar Ba´asyir, odsouzený za konspirativní podporu teroristických atentátů proti dvěma nočním klubům na indonéském ostrově Bali v roce 2002, kde zemřeli 202 lidé. Zbylá část z původního trestu 30 měsíců se započtením vazby mu byla za dobré chování prominuta u příležitosti 60. výročí nezávislosti Indonésie, které se slavilo loni v srpnu.

Článek

Ba´asyir čelil v souvislosti s pumovými útoky obvinění ze spiknutí, ale vážnější žaloby z terorismu proti němu justice buď stáhla, nebo zrušila na základě odvolání. [celá zpráva] Podle soudu kazatel "znal pachatele" a jeho slova je mohla povzbudit.

Ba'asyira usvědčila výpověď jednoho z útočníků jménem Amrozi. Ten policii sdělil, že si klerik byl plně vědom chystaného útoku. Řekl mu: "Je to na vás, chlapci. Jste to vy, kdo zná podmínky v terénu." Později ale Amrozi svoji výpověť stáhl s tím, že ji na něm vynutili vyšetřovatelé..

Nespokojenost Austrálie

Austrálie, která měla na Bali 88 obětí a už dříve spolu s USA kritizovala Jakartu za relativně mírné potrestání Ba´asyira, včera s hněvem vyjádřila obavy, že propuštění klerika podnítí novou vlnu teroristického násilí.

Premiér John Howard řekl parlamentu, že má pro indonéské politiky poselství: "Chci, aby indonéská vláda věděla, jak krajně rozčarovány, dokonce zarmouceny budou z Ba´asyirova propuštění milióny Australanů."

Šéf australské diplomacie Alexander Downer upozornil, že Austrálie i USA považují klerika za extremistu a přejí si, aby bylo jeho cestování omezeno a finanční majetek zmrazen.

Rozhořčení nad Ba´asyirovým propuštěním vyjádřili mnozí z těch, kdo smrtící atentáty na Bali přežili. "Nemohu uvěřit tomu, že předák gangu...může dostat jen dva roky za to, že zosnoval smrt 200 lidí a zranění mnoha dalších," řekl 46letý Australan Petr Hughes, který tehdy utrpěl popáleniny na 56 procentech těla. "Měl dostat doživotí," zdůraznil.

Nezastaví boj za zákon šaríy

Osmašedesátiletý Ba´asyir, kterého západní rozvědky považují za dřívějšího či i nynějšího duchovního vůdce fundamentalistické skupiny Jema´a Islamiyah (JI), označované za odnož mezinárodní sítě al-Kajdá, vyšel z vězení před čekající dav stoupenců, posílené policie a reportérů. "Děkuji bohu, že jsem dnes na svobodě," řekl bělovlasý klerik a vyzval všechny muslimy, aby se sjednotili v zájmu dosažení jediného cíle - uplatňování islámského práva šaría.

Když se zfanatizovaný dav rozbouřil, vytvořila skupina mladých lidí kolem Ba´asyira bariéru těl, aby se mohl odebrat k čekajícímu konvoji aut. Ta s ním zamířila do jeho domova ve vesnici u města Solo v centrální části ostrova Jáva, kde chce pokračovat v kázání na islámské internátní škole. Ta je označována za almu mater atentátníků z Bali a jejich následníků.

Obavy z oživení odnože al-Kajdá

Ba´asyir i jeho stoupenci stále trvají na tom, že je nevinen. Jak argumentují, je pronásledován jen proto, že vede kampaň za nastolení šaríy v Indonésii - nejlidnatějším muslimském státě na světě. Kritici jej naopak označují za jednoho z nejzákeřnějších teroristických pohlavárů v jihovýchodní Asii.

Někteří analytici spekulují, že muslimští militanti by mohli využít Ba´asyirovo propuštění k oživení JI. Přičítány jsou jí nejen útoky z Bali, ale také další atentáty, například na hotel Marriott v indonéské metropoli v roce 2003 se 12 obětmi [celá zpráva], na australské velvyslanectví v jakartě. [celá zpráva] a loni opět na Bali. [celá zpráva]

Jak uvádí zpravodajka BBC v Jakartě Rachel Harveyová, Ba´asyirova síla spočívá v jeho schopnostech nabízet jako charismatický kazatel a učitel povzbuzení - a někteří by řekli i ideologické ospravedlnění - násilí. Mnozí experti ale soudí, že jeho vliv v JI zeslábl a že se situace za dobu jeho věznění zásadně změnila.

JI se mezitím rozštěpila na samostatně operující skupiny, z nichž část vyznává násilí jako legální a nutnou část džihádu, zatímco další věří v dlouhodobější boj vyžadující trpělivou duchovní práci a vojenskou přípravu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám