Hlavní obsah

Ve videu zpívá námořní pěchota o vraždách Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká námořní pěchota začala zkoumat video zaslané anonymně poštou, v němž její příslušníci zpívají o zabíjení iráckých civilistů. Mluvčí námořní pěchoty označil video za "jasně nevhodné" a odporující standardům námořní pěchoty. Zatím však není jasné, zda je video skutečně původní.

Článek

Mluvčí námořní pěchoty Scott Fazekas uvedl, že neví, zda je zpěvák skutečně příslušníkem námořní pěchoty: "Nemohu to říci. Když se na něj podívám, mohl by to být kdokoli." Muž v khaki tričku, vojenských kalhotách a botách zpívá: "Vzal jsem její malou sestřičku a postavil ji před sebe. Jak vyletěly kulky, vystříkla mezi jejíma očima krev a já se začal šíleně smát:"

Video také zachycuje obrázky zabíjení. Iráčané jsou v něm označování jako hadžíové. Přídomek hadží mají muslimové, kteří absolvovali hadždž - tedy pouť do Mekky, ale obvykle jej užívají američtí vojáci jako hanlivé označení Iráčanů, které chtějí urazit.

Pokud je video pravé, představovalo by další ránu pro americkou námořní pěchotu, která v Iráku čelí obvinění z vražd civilistů. Již před dvěma lety se však objevil člověk, který vytvořil video, v němž je zabíjen iráckými vzbouřenci a zmátl veřejnost i armádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám