Hlavní obsah

Paroubka s Ficem přirovnali ke Gottwaldovi s Husákem

– BRATISLAVA
Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Český premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se ve středu osobně zúčastnil posledního předvolebního mítinku slovenské strany Smer - sociální demokracie na bratislavském Tyršově nábřeží. Přátelský duch návštěvy českého premiéra ve slovenské metropoli se nelíbil Ficovým odpůrcům, kteří oba politiky přirovnávali ke komunistickým politikům.

Článek

"Zdravím občany bratrské Slovenské republiky a přeji vám mnoho úspěchů v nadcházejících volbách," uvedl Paroubek a dočkal se skandování několika tisíců příznivců slovenské sociální demokracie.

Paroubek v projevu řekl, že se českým sociálním demokratům podařilo odrazit mohutný nápor neoliberální pravice a její snahu zvrátit vývoj v ČR: "Dosáhnout po osmi letech vlády 32,5 procent je vynikající úspěch. Ukazuje se, že naše politika sociálního státu je správná."

Podle Paroubka česká pravice nebojovala čestnými prostředky, ale snížila se k těm nejpodlejším metodám. "Pravice se uchýlila ke lži a nenávisti. Třásla se o moc, byla sebevědomá, ale volby pro ni skončily neúspěchem - patem," řekl český premiér a dodal: "V Česku nevznikne žádná vláda bez aktivní účasti a se souhlasem sociální demokracie."

Paroubek popřál Slovákům, aby se příštím slovenským premiérem stal Robert Fico. "Jsem přesvědčen, že můj přítel Robert Fico bude nejlepším slovenským premiérem v novodobé historii Slovenska," ukončil svůj projev Paroubek, za což si vysloužil velké ovace přítomných. Smer by podle průzkumů volilo přes třicet procent Slováků, což je třikrát více, než by dostala jakákoli jiná strana. [celá zpráva

Provokativní transparent

Dobrou náladu na masovém mítinku Slovenské sociální demokracie narušila jen skupina mladíků, kteří drželi transparent s textem: "Čtyřicet let stačilo! S Klementem Paroubkem a Gustávem Ficem opět na věčné časy?"

Na mítinku se nabízelo voličům pivo, klobásy a upomínkové předměty zdarma. Ve stáncích se čepovalo pivo Staročesko, které se vyrábí se v Popradu.

Minulý týden přijel na mítinky Slovenské sociální demokracie v Trebišově a Košicích a Prešově podpořit Fica také bývalý český premiér Miloš Zeman. [celá zpráva] Předčasné parlamentní volby se na Slovensku konají už tuto sobotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám