Hlavní obsah

Bush nestáhne vojáky z Iráku ani pod tlakem republikánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush po návratu z Bagdádu ve středu ve Washingtonu uvedl, že nepodlehne politickým tlakům na urychlené stahování amerických vojáků z Iráku. USA vojáky stáhnou, až budou irácké ozbrojené síly schopny zajistit bezpečnost. Totéž uvedl Bush už dříve.

Článek

"Všichni jsou velmi znepokojeni možností, že stabilita, kterou zajišťují spojenecké jednotky, by mohla být narušena. Budu dělat nadále to, co považuji za správné, a dodržím sliby, které jsem dal," zdůraznil Bush po návratu z překvapivé úterní návštěvy Iráku [celá zpráva] .

Prezident opět nedal slib, kdy se stáhnou američtí vojáci z Iráku, přestože jejich velitel generál George Casey navrhl, aby do konce roku byl snížen počet amerických vojáků ze současných 132 000 na sto tisíc. Itálie ve středu zahájila stahování vojáků z Iráku. Do konce června se jejich počet sníží z 2200 na 1600. Do konce tohoto roku odejdou všichni. Itálie měla v Iráku čtvrtý největší kontingent, který tam přes odpor veřejnosti vyslal v červenci 2003 tehdejší premiér Silvio Berlusconi.

Bush chce v Iráku dokončit misi

I členové americké republikánské strany vyjadřují rostoucí obavy, že pokles Bushovy popularity kvůli válce v Iráku by mohl vážně ohrozit vyhlídky jejích kandidátů v podzimních volbách do Kongresu.

To však Bushův přístup nezmění: "Nepočítejte, že bychom odešli dříve, než bude mise splněna. Nesázejte na to, že americká politika mě bude tlačit, protože to se nestane. Já budu dělat rozhodnutí, která nestojí na  politice, ale na tom, co je nejlepší pro USA. Lidé vědí, že se museli smířit s minulostí kvůli zářivé budoucnosti,"  vzkázal nepřátelům americký prezident svůj nekompromisní postoj.

Velká akce proti rebelům

Bush přitom sdělil, že násilí v Iráku nebude nikdy zcela potlačeno. Zpravodajské informace získané po smrti Abú Musí Zarkávího [celá zpráva] však pomohou vystopovat další vzbouřence. USA spolu s Irákem zahájily ve čtvrtek rozsáhlou časově neomezenou ofenzívu proti rebelům, v ulicích Bagdádu je 40 000 vojáků, kteří postavili nová kontrolní stanoviště. [celá zpráva]

Ve městě je nařízen zákaz vycházení od 20:30 do šesti do rána. Normálně býval zákaz vycházení vyhlášen až od 23 hodin. Podle obyvatel je také kontrolováno více aut než obvykle, odborníci ovšem upozorňují, že nová kontrolní stanoviště by se snadno mohla stát terčem sebevražedných atentátů, kteří by použili auta naložená výbušninami Irácký generál Mahdí Gharraví, jenž velí silám ministerstva vnitra, však pravil: "Teroristé nemohou čelit takové síle." 

Na adresu nového iráckého premiéra Núrího Málikího Bush řekl, že byl rád, že se s ním mohl osobně setkat a "poznat sílu jeho charakteru a hloubku odhodlání dosáhnout úspěchu". Návštěvu v "hlavním městě demokratického Iráku" označil za inspirativní a povzbudivou.

Reklama

Související články

Druhého teroristu světa Zarkávího zabil nálet

Irácký premiér Núrí Málikí oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že nejhledanější terorista v Iráku Abú Musá Zarkáví (39) je mrtev. Totožnost Zarkávího...

Výběr článků

Načítám