Hlavní obsah

Irák se rozhodl zatočit s povstalci, Bush je u toho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americký prezident George Bush v úterý nečekaně přiletěl do iráckého hlavního města Bagdádu. Bez dalších podrobností to oznámila irácká televize. Tamní ministerstvo vnitra se rozhodlo, že do ulic pošle 70 tisíc vojáků, aby zasáhli proti povstalcům.

Článek

Bush se po přistání letadla na letišti u Bagdádu přepravil vrtulníkem do silně střežené zóny v centru metropole, kde je sídlo většiny iráckých úřadů. V Iráku by měl zůstat asi pět hodin. Na ambasádě USA se setkal s iráckým premiérem Nurím Malikím.

Zásahu proti povstalcům se podle iráckých bezpečnostních zdrojů zúčastní irácká policie, vojáci i koaliční jednotky. Budou hlídat záchytné body v ulicích a od devíti večer do šesti do rána zajišťovat  zákaz vycházení. Na veřejnosti se nebudou smět nosit zbraně.

Jednotky vyjdou do ulic v nových uniformách. To by je mělo odlišit od vzbouřenců, kteří často oblečení podobné dřívějším uniformám při svých útocích.

Největší operace za poslední dva roky

Koaliční jednotky v případě potřeby nabídnou zasahujícím leteckou podporu. Podle úřadů půjde o největší operaci od amerického zásahu v červnu 2004.

Zásah proti vzbouřencům pravděpodobně vyprovokovalo neustávající násilí. V úterý při něm v Iráku zahynulo přes 30 lidí. Minulý týden bylo v zemi spácháno víc než 700 teroristických akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám