Hlavní obsah

Český pašerák heroinu zůstává v turecké vazbě

ISTANBUL

Starší ze dvou českých občanů, které turecká policie zadržela v pátek při snaze propašovat 31 kilogramů heroinu přes turecko-řecké hranice, zůstává ve vyšetřovací vazbě v turecké Ipsale a čeká, až proti němu bude vzneseno obvinění. Jeho syn byl propuštěn a je už v České republice. Oznámil to ve úterý konzul Pavel Pešek z českého generálního konzulátu v Istanbulu.

Článek

Přímo v Ipsale se již v pátek konalo první soudní stání, které rozhodlo o uvalení vazby na staršího zadrženého. S tím se konzul setkal v cele. Za přítomnosti tureckého policisty seznámil s právy na tlumočníka a poskytl mu i seznam komerčních právníků, kteří by ho mohli před soudem zastupovat. To ale závisí na finančních možnostech rodiny zadrženého, v opačném případě mu přidělí obhájce turecká strana. "Zadržený si na nic nestěžoval," řekl konzul.

Turecké úřady zatím nestanovily termín dalšího stání. Pešek ale odhaduje, že se uskuteční "nejdříve" za dva týdny. Zatím není ani jasné, jak je případ českého občana závažný. Pokud by totiž vyšetřování prokázalo, že jeho případ souvisí s rozsáhlejší organizovanou sítí, bude ho soud posuzovat z naprosto jiného úhlu, řekl Pešek.

Osmnáctiletý syn zadrženého byl již propuštěn. Proti mladíkovi nebylo zahájeno žádné vyšetřování, řekl Pešek. Přepravu 18letého mladíka zajistil v pondělí český konzulát z Istanbulu.

Drogu nalezli turečtí celníci v jejich džípu. [celá zpráva] Upozornil je na ni pes. Šedesát balíčků s heroinem za 23,5 miliónu korun bylo skryto v nárazníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám