Hlavní obsah

Bouře Alberto se podle všeho hurikánem nestane

MIAMI

Obyvatelé amerického státu Florida si mohou vydechnout - tropická bouře Alberto zřejmě podle posledních informací v první hurikán letošní sezony nepřeroste. Jak uvádějí nejnovější údaje střediska pro sledování hurikánů v Miami, rychlost větru v posledních hodinách poklesla pod 100 kilometrů v hodině.

Článek

Pro zařazení do kategorie hurikánů je potřebná minimálně rychlost 120 kilometrů za hodinu. Místní úřady ale zatím pro jistotu neodvolaly pohotovost vyhlášenou v pondělí.

Florida se přitom na možný hurikán důkladně připravovala. Guvernér Jeb Bush v noci na úterý nařídil evakuaci 21 tisíce lidí v nízko položených oblastech šesti floridských okresů, které leží v cestě bouře Alberto. Meteorologové vyzvali už v pondělí obyvatele několika floridských okresů, aby byli připraveni k evakuaci, protože bouře během úterý zasáhne pobřeží.

Největší nebezpečí pro lidi představuje moře. Příliv by měl být asi o dva a půl metru vyšší. Situaci ztěžuje, že je úplněk, kdy je příliv nejvyšší.

Na Kubě Alberto vyhnal z domovů tisíce lidí

"Když se nařídí evakuace, měli byste uposlechnout. Nemyslete si, že bouři ujedete," uvedl guvernér. Současně ubezpečil, že pro evakuované je připraveno vše potřebné: "V jedenácti okresech plánujeme otevřít 17 středisek poskytujících přístřeší evakuovaným a další chystáme. Je to silná bouře a my ji bereme vážně."

Alberto je první bouří letošní hurikánové sezóny. Zatím přinesla pouze silný déšť, na severu Floridy a jihovýchodě Georgie spadlo až 25 centimetrů vody.

Bouře už zasaáhla Kubu, kde museli evakuovat 25 000 lidí. Několik jich bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Související články

Amerika se obává možného hurikánu

Američtí meteorologové v pondělí vydali první letošní varování před hurikánem. Týká se Floridy a části západního pobřeží USA. Oblast by mohla ohrozit...

Výběr článků

Načítám