Hlavní obsah

Václav Klaus přiletěl do Petrohradu na summit Rusko-EU

PETROHRAD

Prezident Václav Klaus přiletěl dnes odpoledne do Petrohradu, kde se u příležitosti 300. výročí založení města koná summit Ruska a Evropské unie. Na vrcholnou schůzku pozval ruský prezident Vladimir Putin kromě představitelů členských zemí patnáctky i zástupce států, o které se má EU příští rok rozšířit.

Článek

Oslav třístého výročí založení města na Něvě by se mělo zúčastnit více než 40 hlav států. Na oslavách je očekáván i americký prezident George Bush.

Klause a další účastníky summitu, jehož oficiální jednání se uskuteční v sobotu, dnes v podvečer nejdříve přivítal Vladimir Putin. Kvůli špatnému počasí z programu vypadlo kladení věnců k památníku cara Petra I. u příležitosti jeho dnešních 331. narozenin. Politici tak přijeli společně autobusy až na prohlídku Isakijevského chrámu, jedné z nejvýznamnějších pamětihodností města. Pak na ně čekalo představení Marijinského divadla.

Pozdě večer se na luxusní zaoceánské loni Silver Whisper uskuteční slavnostní večeře. Podle programu by měl Klaus při večeři sedět u stolu vedle běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka či prezidenta Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva.

Na kouzla s deštěm zatím nedošlo

Navzdory tvrzením ruských činitelů, že případné mraky nad Petrohradem budou zlikvidovány pomocí speciální chemikálie, ve městě odpoledne vydatně pršelo. Původně měla vzlétnout vojenská letadla, která měla mraky zničit. Tento záměr však zkomplikoval fakt, že nebe nad Petrohradem neustále křižovala letadla s delegacemi. Odborníci ale slibují, že v sobotu už by mělo být hezky.

Na oslavy výročí založení "Benátek severu", jak se někdy Petrohradu přezdívá, se společně s politiky sjelo na 1600 novinářů. Právě oni patří k nejméně spokojeným účastníkům už na první pohled pompézních a velkolepých oslav. Stěžují si například na předražené hotely, nevýhodné kurzy ve směnárnách, ale především na to, že nemohou dobře dělat svou práci. Přednost mají všude ruští novináři. Jejich zahraniční kolegové se dostanou vlastně jen na národní tiskovou konferenci.

Bezpečnostní opatření komplikují novinářům práci

Například mediálně nejatraktivnější sobotní návštěvu Jantarové komnaty bude moci natáčet pouze Putinův osobní televizní štáb. Novináři si stěžují rovněž na to, že kvůli bezpečnostním opatřením budou muset na tiskovou konferenci, která se koná v poledne, odejít z hotelu již v půl šesté ráno.

K tradičním bezpečnostním opatřením, tedy rentgenovým zařízením a rámům, se přidala ještě další komplikace. Každý novinář musel při příletu vyplnit prohlášení kvůli SARS. Stejný formulář s otázkami jako, například, zda byli v poslední době v Číně nebo v Kanadě či jestli v poslední době kašlali, museli ale vyplňovat i před odjezdem na každou tiskovou konferenci.

Reklama

Související články

Petrohrad plně v zajetí magické třístovky

Oficiální oslavy 300. výročí založení Petrohradu začínají nabírat obrátky. V pátek ruský prezident Vladimir Putin přivítá u památníku Petra Velikého zahraniční...

Výběr článků

Načítám