Hlavní obsah

Svoboda chce v Bruselu tlačit na zrušení víz do USA

– LUCEMBURK

Česká republika stojí o to, aby se nadcházející summit Evropské unie a Spojených států zabýval i otázkou víz. V pondělí to po jednání šéfů diplomacií EU prohlásil český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Článek

Svoboda zdůraznil, že summit 21. června ve Vídni by měl přijmout deklaraci, která by se měla zmiňovat i o otázce víz pro nové členské státy. Ministr řekl, že navrhl, aby Unie zařadila problematiku víz na pořad jednání s USA.

Americký Senát před třemi týdny schválil návrh, aby do bezvízového programu byly dočasně na dva roky zapojeny země Evropské unie, které vojensky pomáhají USA v Iráku či v Afghánistánu jednotkou nejméně o 300 vojácích a nepředstavují pro USA bezpečnostní riziko. Ačkoli žádná země není v textu výslovně uvedena, tyto podmínky splňuje z nových členských zemí EU pouze Polsko.

Tento dodatek nemá podporu vlády USA, řekl v pondělí Svoboda s odvoláním na své nedělní setkání v Praze s náměstkyní americké ministryně zahraničí Karen Hughesovou. [celá zpráva] Podle ní by takové změny neměly být šity na míru jedné zemi, ale měly by vycházet ze stávajícího imigračního zákona.

O senátním dodatku bude muset ještě jednat Sněmovna reprezentantů, která svoji mnohem přísnější verzi imigračního zákona schválila loni koncem roku. V Kongresu se proto čeká ostré dohodovací řízení.

Občané nových zemí EU s výjimkou Slovinska potřebují k cestám do USA víza, zatímco Američanům stačí k cestám do nich pas.

Reklama

Související témata:

Související články

USA možná víza nezruší jen pro Poláky

Americká senátorka Barbara Mikulská tvrdí, že vláda Spojených států odmítá dodatek imigračního zákona, který by měl na přechodnou dobu zrušit víza pro Poláky....

Výběr článků

Načítám